Атлетичари Војводине се прилагођавају ситуацији без хале за тренинг

Све лошија епидемиолошка ситуација у нашој земљи утиче на све аспекте живота, а од овога нису поштеђени ни спортисти, у овом случају чланови Атлетског клуба Војводина.
Ivana Spanovic/Fonet
Фото: FoNet

Због потреба лечења оболелих од коронавируса, Штаб за ванредне ситуације Града поново је оспособио Халу 1 Новосадског сајма за ковид болницу, као што је био и случај током првог таласа епидемије. За разлику од пређашње ситуације, сада је атлетичарима ово променило режим рада, јер су зими користили управо тај простор за тренинге. Здравље јесте на првом месту, као и борба против вируса који односи вилики број живота, па се АК Војводина колико–толико прилагодио оваквом сценарију.

Горан Обрадовић, најтрофејнији атлетски тренер, заједно с Иваном Шпановић, скакачицом удаљ и најбољом спортисткињом Србије, али и с групом с којом ради, преселио се у Београду, у дворану на Бањици. Исто је учинио и Марко Милинков, који тренира другу узданицу у овој дисциплини, 22–годишњу Милицу Гардашевић, европску јуниорску првакињу и млађе сениорску освајачицу бронзе. Други чланови путују два пута седмично у главни град.

– Организовали смо се тако да остали уторком и петком комбијем иду у Београд. Тренери који имају старије узрасте у такмичарском погону воде групе, а то су Жељко Обрадовић, Феђа Камаси и Драгана Ђорђевић. Касније ћемо им вероватно прикључити још неке чланове – рекао је секретар Војводине Ненад Милинков.

Ради се и на тражењу решења за остале атлетичаре.

– У преговорима смо с неким школама, како бисмо добили дозволу да користимо њихове спортске сале. Помаже нам градска управа за спорт, као и Министарство просвете, с којим се консултујемо.

Хала 1 Новосадског сајма је одлично опремљен простор за зимске тренинге и једна је од две дворане у Србији које су прилагођене „краљици спортова“. Њена предност у односу на ону у Београду је та што је имала и подигнуту мрежу, па су могли да се спроводе и тренинзи бацача копља, који су се сада нашли у неповољној ситуацији.

– Идем два пута седмично у Београд, заједно са својом групом од петоро-шесторо скакача. Међутим, например, копљаши Марија Вученовић и Ведран Самац, чланови Срема из Сремске Митровице које такође тренирам, немају тамо шта да траже, јер нема мреже и услова за њихову дисциплину – нагласио је тренер Феђа Камаси. – Тренутно смо у беизлазној ситуацији. Одлазак на неке припреме нема смисла због короне, јер и када би се вратили после две-три седмице, опет не бисмо имали где да радимо. Сада смо већ у тој специфичној фази када треба да кренемо да користимо справу на тренинзима, а уствари одрађујемо само теретану и оно што можемо како бисмо остали у форми, што је за потенцијалне олимпијце у овом тренутку најгора опција.

АК Војводина, у склопу својих просторија на стадиону „Карађорђе“, има теретану у којој спортисти раде, али су се они организовали по мањим групама и у складу с прописаним мерама. Временске прилике тренутно не дозвољавају да се неки иоле озбиљнији тренинг спроводи напољу.  

К. Бугарски

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести