Успех Новосађана у симултаном решавању шаховских проблема

НОВИ САД: Међународно 19. симултано решавачко такмичење одржано је у 40 градова из 27 држава, а такмичење у Србији је организовано у Београду и Новом Саду.
s
Фото: U Srpskoj Atini nadmetali se najmlađi u grupi C

У Београду су такмичари били подељени у три групе, док је у Новом Саду било званично такмичење само у „Ц“ групи (они најмлађи, рођени 2010. године и касније), али и у незваничној која је обухватала старија годишта.

У најквалитетнијој „А“ групи у Београду убедљиво је био најбољи наш репрезентативац Илија Серафимовић са 52,8 бодова, испред Миодрага Младеновића са 40 и Милана Симића који је освојио 21 бод. Решавало се укупно 12 задатака.

У групи „Б“ у Београду победио је Никола Николић са 39,5 бодова, други је био Борислав Гађански са 39, док је треће место припало новосадском ФИДЕ мајстору Слободану Бојковићу са 37,5 бодова. По резултатима се види да је разлика у резултатима била, такорећи минимална, а само мала несмотреност у решавању је Бојковића спречила да буде први.

Треба објаснити да у проблемском шаху постоје такви задаци да решавач помисли да, после рецимо три „сигурна“ пута ка решењу, потез запише у формулар и онда увиди да постоји зачкољица у скривеној варијанти. Као и у класичном шаху – не сме се журити!

Занимљиво је било такмичење и у београдској „Ц“ групи, посебно званичној. Победила је у укупној конкуренцији једна од наших најталентованијих младих шахисткиња, 12-годишња Вера Вујовић из Београда, са 28 бодова, док је друго место освојио Александар Кутањац, такође из Београда, са 26,8 бодова. Трећи је био 13-годишњи Урош Зарић из Новог Сада, који је имао 26 бодова и једини, уз Веру, добио максималних 25 бодова за пет проблема. Само неискуство у писању потеза у студији омело га је да буде први, иако је и ту решио кључни, први, потез.

И на крају, такмичење у Новом Саду одиграно је у Новосадском шаховском клубу. Поред већ наведеног Зарића, који је од организатора турнира у Српској Атини добио награду за прво место, успешан је био и Леонид Ивановић, који ће тек за неколико дана навршити осам година. Он је, слично Урошу, решио тропотез, али га није довољно детаљно објаснио у подваријантама. Решио је и студију. Друго и треће место су поделили Константин Мандраш и Дарија Тимофејева, који су, поред три двопотеза, решили и студију, али су услед брзоплетости „омашили“ по два решења у двопотезима.

У незваничној конкуренцији „Ц“ групе у Новом Саду поредак је био следећи: Илија Арсенин, Теодора Јауковић, Данило Арар, Душан Папић и Мирослав Васиљевић.

И овом приликом се организатор такмичења у Новом Саду захвалио сајтовима који су подржали своје нове рубрике проблемског шаха: Вечитом шаху и Шах-мат листи, као и Шаховском савезу Војводине, а сви такмичари су добили пригодне награде у виду књига.

Ж. Медар

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести