Војвођанима шест медаља у редовном шаху

Проглашењем победника у такмичењима у редовном шаху и решавању шаховских проблема свечано је затворен 11. кадетски фестивал ШС Србије у Крагујевцу.
Osvajaci pehara
Фото: Dnevnik.rs

На такмичењу у редовном шаху учествовало је 206 младих шахиста из свих крајева Србије. На свечаном затварању, в. д. председника ШСС Ратко Пижурица истакао је да је у Шумарицама у протеклих седам дана победила шаховска младост Србије и да оваква манифестација обавезује све оне који воде Савез да и у будућности значајно улажу у развој шаха међу младима.

На такмичењу у редовном шаху доминирали су шахисти из Београда којима је припало осам од 12 титула и 20 од укупно 36 подељених медаља. Најуспешнијим такмичарима припали су пехари, медаље и поклони у виду литературе и сувенира, а прваци у свим категоријама стекли су право наступа на европском и светском првенству за младе шахисте. Војвођани су освојили укупно шест медаља у редовном шаху:три златне, сребрну и две бронзане. Златне шампионке су сјајна Марина Гајчин до 16 година, однедавно најмлађи женски интермајстор у Србији и ФИДЕ мајстор Теодора Ињац до 18 година, још увек и актуелна омладинска шампионка државе. И Марина и Теодора су биле неумољиве према својим противницама и неколико кола пре краја турнира већ су биле обезбедиле наслов победника. Шампион из АП Војводине је и сјајни Андреј Љепић, који је тријумфовао у најмлађој групи до 8 година и тиме потврдио да му са правом дају епитет једног од највећих талената на овим просторима.

Прошлогодишњи шампион до 10 година Марко Милановић из Панчева сада је морао да се задовољи другим местом, а наслов победника припао је Јовану Стевановићу, који је био бољи у директном дуелу. Треба истаћи и веома вредне резултате Миле Шокловачки до 18 година и Лане Вулин до 8 година које су освојиле бронзане медаље. Остали победници по групама у редовном шаху: Маша Младеновић до 8 година, Хана Денић до 10, Стефан Тадић и Марта Дакић до 12, Лука Будисављевић и Јована Срдановић до 14, Велимир Ивић до 16 и Јанко Радовић до 18 година. Треба напоменути да је Стефан Тадић у својој групи имао фишеровски учинак од 9 из 9 и на томе му треба свакако честитати.

За разлику од редовног шаха, на кадетском првенству у брзопотезном шаху доминирали су Војвођани освојивши четири од укупно шест златних медаља. Учествовало је 72 такмичара, а победници по групама код дечака су Марко Милановић (Панчево) до 10 година, Марко Ивановић (Београд) до 14 и Дејан Оморјан (Нови Сад) до 18 година. Код девојчица наслов шампионки освојиле су Мила Раденковић (Батајница) до 10 година, Маријана Билић (Кикинда) до 14 и Јована Миљковић (Параћин) до 18 година.

Прваци Србије у редовном шаху у свим узрасним категоријама

Ива Узелац

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести