Владан Елесин: Неодољиви зов Прве лиге

Одувек је посао голмана у фудбалу био посебно важан, а свака интервенција, била она добра или лоша, налазила се под лупом интересовања стручњака и јавности.

Због тога је неписано правило да они, голмани, сазревају касније од осталих играча и да су искуство и рутина њихово важно оружје. Међутим, има и супротних примера, када тек доспели младићи показују смиреност и сталоженост и када, упркос годинама, почињу да граде успешне каријере. Један од таквих је и Новосађанин Владан Елесин (20), најбоље оцењени голман у Српској лиги - група Војводина, иначе чувар мреже Цемента из Беочина.

- Прошао сам комплетну школу РФК Новог Сада, у којем сам почео да тренирам још са девет година - рекао је Елесин. - После сам бранио у омладинском тиму Војводине, где сам се смењивао с Емилом Роцковим, данас голманом прволигаша Пролетера. Сениорску каријеру почео сам у Кабелу, а после само годину дана обрео сам се, на позив председника клуба Дениса Малешевића, у редовима републичког лигаша Цемента. Мислим да сам повукао прави потез, јер је Беочин одлична средина за напредак и афирмацију младих играча, место у којем постоје одлични терени и услови за рад и заиста имам разлога да будем више него задовољан.

Присећајући се почетака, овај талентовани голман је посебно нагласио и следеће:

- У Војводини сам пуно тога научио од тренера Драгана Васића, а сада имам прилику да стасавам уз тренера голмана у Цементу и члана стручног штаба овог тима Менхарта Веребеша. У паузи првенства свакдневно индивидуално тренирам с њим, јер желим да напредујем и ускоро пређем у неку јачу екипу. Волео бих да то буде неки клуб из Прве лиге Србије, али никуда не журим и идем корак по корак. У Беочину се добро осећам, задовољан сам, а тренер Мирко Бабић на окупу има доста младу екипу која је јесенас освојила 10. место у лиги. Сви ми, млађи играчи, стасавамо уз искусније фудбалере, попут Ђуке Стеванчевића, Саве Ковачевића и Немање Станојева, што нам пуно значи на пут афирмације.

Јесенас је Елесин имао читав низ одличних одбрана у првенственим дуелима, али посебно памти сусрет у Вршцу, где је у последњим тренуцима одбранио пенал и сачувао реми свом тиму.

- Била је то тешка утакмица, у којој је домаћин тражио победу како би повећао своје шансе за опстанак. И током сусрета сам неколико пута добро интервенисао, а круна је био одбрањени ударац ривала с једанаест метара. Уопштено гледајући, мислим да су ми сталоженост и брзина битне одлике у игри, као и чињеница да волим да напустим гол и будем активан у игри са центархалфовима. С друге стране, свестан сам и недостатака и, кроз свакодневни рад, настојим  да их исправим, надам се и елиминишем. Знам да је велики рад кључ успеха сваког спортисте, па се трудим да кроз тренинге стигнем до форме која ће ме, надам се, препоручити јачим клубовима - рекао је Владан Елесин.

А. Предојевић

Узори

Као и сваки млади спортиста, Владан Елесин има своје узоре у свету голмана. Поред страних чувара мреже којих је, као је сам рекао - доста, свиђа му се стил брањења Жељка Бркића, али не крије ни да му је један од узора и његов вршњак Предраг Рајковић, данас голман Макабија из Тел Авива.

- У окружењу Новог Сада на сцену излази читава плејада млађих голмана, у којој смо, осим Роцкова и мене, и Ивић, Илић и још неки чувари мреже - казао је Елесин.

 

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести