Бачко село са 96 СТАНОВНИКА ове године обележава ВЕК ДОСЕЉАВАЊА из Далмације- Мештани се диче ДУШАНОМ ТАДИЋЕМ, капитеном српске репрезентације, али и највећим вештачким језером (ФОТО)

У општини Бачка Топола, у источном делу који се пружа ка Ади и Сенти, налази се село Светићево. Мирно бачко село са ушораним кућама поређаним у неколико улица. Ове године, ово насеље обележава тачно један век од досељавања његових оснивача из далматинских села Отишић и Кољане у мирну бачку равницу. Тада је 36 глава породица солунских добровољаца и надареника добило земљу у атару данашњег насеља.
Светићево
Фото: Илустрација

Далматинску ледину заменили војвођанском плодном земљом

Насеље данас броји свега 96 становника. Просек година је преко 50. Али у насељу остају потомци оних који су брдовиту далматинску ледину заменили плодном војвођанском земљом. Данас чувају обичаје око празника које су научили од својих предака из Далмације. По причи, насеље је добило име по извесном човеку који се презивао Светић.

На пролеће 1932. године, Стеван Боговац је саградио прву кућу у касније формираном насељу које ће се назвати Колонија. У наредне четири године већи део породица је са околних салаша изградио куће у насељу. Неки су то урадили после Другог светског рата.

Насеље без продавнице, али са највећим вештачким језером у Војводини

У центру насеља се налази некадашњи Соколски дом. Данас је то Сеоски дом. У спомен парку се налази антифашистички споменик. У току је извођење радова на постављању новог споменика оснивачима насеља Светићево који ће се наћи у сеоском парку. Слава села је Свети Великомученик Георгије који се празнује 6. маја.

Фото: Ustupljena fotografija

У насељу не постоји продавница, па се старији мештани основним животним намирницама снабдевају из суседних села. Поред насеља се налази Светићевско језеро, највеће вештачко језеро у Војводини, рај за пецароше. Акумулација је настала 1986. године преграђивањем реке Чик. На супротној обали језера од насеља се налази дворац из друге половине XIX века који се саградио Јене Енглеман. Данас је ово здање у стању рушења. Поред дворца се налази шумски комплекс са старим дрвећем, од којих је старост северноамеричке клеке процењена на 150 година.

Прадеда једног од најпознатијих српских фудбалера данашњице оснивач села

Фото: Screenshot YouTube Fudbalski savez Srbije

Поред знаменитих становника села, од којих су неки угледни друштвени радници, универзитетски професори, директори државних и приватних предузећа, пољопривредници и добри домаћини, ово је место одакле је пореклом капитен српске фудбалске репрезентације, Душан Тадић. Душанов прадеда Петар је један од оснивача села Светићева. Петров син Душан се родио у насељу Светићево и сахрањен је на као и
отац у сеоском гробљу. Душанов син Петар ужива у својим пензионерским данима у Бачкој Тополи. Петров син Душан је још увек у најбољим играчким данима и шири углед Србије у свету.

Иако мало насеље, Светићево има одличан потенцијал да постане место сеоског туризма. У насељу се налази угоститељски објекти у власништву породице Забош. Чист ваздух, оближње језеро, мир и идила су као створени за одмор од свакодневног брзог темпа живота.

проф. др Растислав Стојсављевић

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести