„Холо компани” отворила најмодернији центар за репродукцију свиња

СОМБОР: Прикладном свечаношћу у комплексу Водица у Дорослову, селу сомборског атара, на западу Бачке је обележен званични почетак рада једног од најмодернијих центара за репродукцију свиња у Европи.
ilustracija, pixabay
Фото: pixabay.com

Инвестицију вредну око четири милиона евра је реализовала овдашња породична „Холо Компани“, уз финансијску помоћ мађарске Фондације „Просперитати“ а у сарадњи са „Topigs Norsvina “, холандским гигантом када је у питању генетика свиња.

– Суочени са све израженијом опасношћу од ширења болести афричке куге свиња, морали смо да пожуримо са увозом крмача, хибрида ландараса ТН70 из З или А линије, па су прва прашења почела још у децембру – каже директор ове дорословачке породичне компаније, Роналд Холо. – У том првом увозу на најмодернију фарму је пристигло око 800 крмача, које би након пуне аклиматизације требале нашем тржишту да обезбеде преко 25.000 прасади супериорне генетике, било да је реч о брзини това, отпорности или рандману.

Породична компанија Холо уз своја и кредитна средства ОТП банке, пројекат вредан 491 милион динара успела је да реализује и захваљујући томе што је чак 40 одсто инвестиције финансирано бесповратним средствима Владе Мађарске, а посредством Фондације „Просперитати“. Генетски потенцијал њиховог центра за репродукцију ће се, како кажу у породици Холо, додатно проширивати увозом нових крмача и нераста на свака три месеца, али тек након укидања забране промета свиња у земљама региона до које је дошло услед епидемије афричке куге. Ова својеврсна ограничења ипак неће утицати на рад Центра за репродукцију свиња у Дорослову, пошто са већ сада постојећим генетским материјалом фарма „Холо Копани“ може несметано да функционише 12 година без опасности од слабљења генетике.

– У сарадњи са партнерима из „Топигс Норсвина“ у плану је, након најављеног и скоро очекиваног прекида вакцинације свиња против свињске куге у Србији, извоз назимица и прасади на тржиште ЕУ, за које је овај генетски материјал такође супериоран –планови су Холових у Дорослову.

Хенк ван ден Дол, амбасадор Холандије у Београду нагласио је да је земља из које долази два пута мања од Србије, а други највећи светски извозник када су у питању пољопривредни производи, годинама уназад дели своја искуства са српским пољопривредницима, чему су чланови породице Холо један од најеклетантнијих примера.

– Потреба за храном на светском тржишту је толика да земље и сами пољопривредници не треба да гледају једни у друге као конкуренте, већ искључиво као сараднике. Поред овог одличног примера унапређења српског сточарства, конкретно свињогојства, у вашој земљи су присутни и холандски произвођачи хране за стоку, повртари, цвећари...који немају проблем са тим да своје искуства и знања пренесу српским пољопривредницима – казао је холандски амбасадор акредитован у нашој земљи, наглашавајући да природни и климатолошки потенцијали којима располаже српски аграр далеко надилазе оне у Холандији, те да се до напретка пољопривредне производње долази искључиво кроз пуну сарадњу, како је рекао „златног троугла“ произвођачи-држава-научни институти. 

Биосигурност на првом месту

Присутни на свечаности обележавања званичног почетка рада Центра за репродукцију свиња у Дорослову, због и иначе стандардно ригорозних биосигурносних мера, додатно појачаних услед опасности заразе афричком кугом свиња која букти у земљама окружења, нису имали прилику да се и непосредно увере у квалитет генетског материјала и опремљеност самих објеката, па су и новинарске екипе биле „осуђене“ на снимање ван круга фарме која се налази на средњокраћи пута између Дорослова и Стапара.

 Милић Миљеновић

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести