Кикиндска сувача у пројекту прекограничне сарадње

КИКИНДА: Конзервација и рестаурација комплетног дрвеног механизма Суваче у Кикинди и доградња нових садржаја за обогаћење туристичке понуде финансираће се у оквиру пројекта „Млинови који мељу, путеви који спајају” средствима Европске уније, обезбеђеним преко ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија.
Maketa Suvače u kikindskom muzeju   Foto: J. Ivanović
Фото: Макета Суваче у кикиндском музеју   Фото: Ј. Ивановић

Помоћник градоначелника Кикинде Шандор Талпаји истиче да је пројекат плод сарадње братских градова Кишкунфелеђхазе из Мађарске и Кикинде, укупне вредности 437.600 евра, да је носилац пројекта град Кишкунфелеђхаза где ће бити обновљена ветрењача.

Директорка Народног музеја Кикинда Лидија Милашиновић на представљању пројекта нагласила је да је тој установи за конзервацију и рестаурацију дрвеног механизма Суваче, доградњу новог објеката у дворишту, у коме ће се продавати сувенири и одржавати радионице, поставку изложбе у млинаревој соби, као и за инсталирање видео надзора и алармног система опредељено нешто више од 101.000 евра.

Пројекат „Млинови који мељу, путеви који спајају” започео је 1. марта, а трајаће до 31. марта наредне године. Милашиновић додаје да ће се значајан део средстава утрошити и за увођење струје, воде и канализације, те да ће након обимних радова и нових садржаја Сувача коначно туристима постати доступнија.

- У току радног времена посетиоци ће моћи да посете Сувачу и сазнају све о једином сачуваном млину на коњски погон у Србији. Чланицама удружење жена, али и нашим предузетницима, овај простор довољно је инспиративан за реализацију њихових пројеката. То ће оплеменити туристичку понуду Суваче и нашег града - указала је Милашиновић.

Фото: Ветрењаче су атрактивније у пејзажу, али је Сувача једини код нас очуван млин на коњски погон  Фото: Ј. Ивановић

Кикиндска Сувача, млин за житарице на коњски погон, једна је од три преостале у овом делу Европе. Изграђена је 1899. године, а тај својеврсни споменик народног градитељства има статус непокретног културног добра од изузетног значаја за Републику Србију. У Кикинди је 1847. године радила чак 51 сувача, а у тадашњем Великокикиндском диштрикту чак 252. Поред кикиндске сачуване су још само суваче у мађарском месту Сарвашу и Отоку (Хрватска).

Пројектом „Млинови који мељу, путеви који спајају” уз носиоца пројекта мађарски град Кишкунфелеђхазу, поред Кикинде и Орома из општине Кањижа из наше земље, обухваћени су још Ходмезервашархеј и Опустасер из Мађарске. У Орому су предвиђена улагања у комплекс ветрењаче и програм „Фестивал ветрењаче”.

- Жеља нам је да створимо занимљиву међународну туристичку руту, с акцентом на сачуваним и рехабилитованим млиновима  - каже Шандор Талпаи.

Презентацији пројекта присуствовали су и мађарски партнери. Менаџерка пројекта Кристина Ференци навела је да ће они реконструисати ветрењачу у дворишту музеју у Кишкунфелеђхази.

- Сви наши досадашњи заједнички пројекти показали су се сврсисходним и вредним сваке пажње. Кикинда није само наш братски град него и добар партнер. Пријатељство са Кикиндом траје већ 20 година и Град Кикинда се показао као одличан партнер у свим пројектима – наглашава Кристина Ференци.     

М. Митровић

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести