Музеј у Оџацима чувар блага Доње Брањевине

ОЏАЦИ: Ремек дело праисторије, скулптура „Црвенокоса богиња” која је све до прошле седмице била у Оџацима сада је пресељена у Народни музеј у Београду, на дуже време.
д
Фото: Општина Оџаци

Њено појављивање у престоничком музеју скренуло је пажњу јавности на преостале налазе са истог локалитета.

Керамичка фигурина - богиња плодности оличена у жени бујних облина, дуге, црвене косе, стара је више од 7.500 година. Необично је велика кад се упореди са сличним налазима, има скоро 40 центиметара, а откривена је у неолитском насељу Доња Брањевина код Оџака, пре равно три деценије.

У депоу Музејске јединице, каже археолог Ненад Јончић, налази се неколико хиљада археолошких предмета с тог локалитета, од којих је само део најзначајнијих изложен, али је славу стекла само „Црвенокоса богиња“. -У скорије време нисмо имали истраживања премда је локалитет Доња Брањевина у атару села Дероње, богато налазиште, као и целокупно подручје оџачке општине, па уколико буде новца за истраживања посла ће бити и за наредне генерације истраживача – вели Јончић.

По речима археолога први пут се сада Музејска јединица припрема за изложбу на којој ће бити представљено 55 експоната пронађених на поменутом налазишту који дају јаснију слику о животу на овим просторима у доба неолита.

- Паралелно с тим послом радимо и дигитализацију архелошког материјала коју раде и друге установе културе, јер новац за то се добија сваке године на конкурсу Министарства културе – додаје Јончић.

Општина Оџаци помаже Музејску јеидницу која ради у саставу Народне библиотеке „Бранко Радичевић” и захваљујући локалној самоуправи овде имају солидне услове за рад.

Фото: Tanjug

- Почетком 60-их година прошлог века формирана је Археолошка секција при Основној школи „Борис Кидрич”, али је предан рад секције довео до оснивања Музејске јединице 1981. године, која је прво радила при  Народном универзитету, а  онда се припојила Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ у Оџацима – појашњава Јончић. - -Музејска јединица данас је смештена у новом простору, у засебној згради која је реновирана 2013. године. Нове витрине за потребе излагања археолошких предмета купљене су 2017. године. Депо музејске јединице такође је реновиран, па су се стекли одлични услови за чување и проучавање археолошког материјала, који је хронолошки приказан у сталној поставци и приказује континуитет живота људи на овом простору.

Ради едукације и презентације културног наслеђа, истиче археолог,  успостављена је стална сарадња са вртићима и основним школама, па се често организују креативне радионице.

- Долазе нам често ђаци и предшколци и они су нам најмилији гости -каже археолог Јовчић и напомиње да међу посетиоцима има и одраслих. -Архелошка грађа може се разгледати радним данима од 8 до 15 часова.

З. Делић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести