Пламенац масовно напада живе ограде по Зрењанину

ЗРЕЊАНИН:Штеточина која је пре две и по године стигла у Србију, агресивно уништава шимшир и божиковину.
plamenac
Фото: Dnevnik.rs

Многи Зрењанинци жале се да им ове године нагло пропада шимшир, односно жива ограда, како се колоквијално зове. О чему се ради и како сачувати шимшир, питали смо Душана Живкова, дипломираног инжењера пољопривреде, смер заштита биља, запосленог у Расаднику зрењанинског Јавног комуналног предузећа „Чистоћа и зеленило“.

" Реч је о шимшировом пламенцу, штеточини која напада шимшир и божиковину. Ова штеточина стигла је у Србију пре две и по године и, ако се не реагује на време, прави огромну штету. У питању је изузетно агресивна, прождрљива штеточина, лептир, који полаже јаја, и онда даље пролази кроз све фазе - ларве, гусенице... Усели се у унутрашњост шимшира, па се не примети лако, а врло често кад се примети може да буде и касно "објашњава Живков.

Савет је да се жива ограда прегледа на две, три недеље. Ако се уочи паучина, одмах је треба уклонити механички, руком или метлом, грабуљама, а онда применити третман инсектицидом. Некад не успе из првог пута, па се третман мора поновити.

" Заливајте шимшир, најбоље одстојалом водом, али ако је немате, може и из водовода, увече. Тако дајете снагу биљци да се опорави. И контролишите живу ограду, јер гусеница прво поједе лишће, а кад га поједе, пређе на кору младих гранчица и практично уништи биљку ", наглашава Живков.

Радници „Чистоће и зеленила“ боре се са шимшировим пламенцем на свим зрењанинским гробљима.

"Урадили смо један третман пре неколико недеља, а мислим да ћемо морати још један. Да нисмо интервенисали, гробља би остала потпуно без шимшира ",  каже Живков.

Ж. Балабан 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести