После 18 година Царска бара поверена на управљање „Резерватима природе”

ЗРЕЊАНИН: Влада Републике Србије донела је уредбу којом се управљање над Специјалним резерватом природе „Царска бара“ поверава Установи „Резервати природе“ из Зрењанина.
Specijalni rezervat prirode ”Stari Begej – Carska bara” Foto: Dnevnik.rs
Фото: Специјални резерват природе ”Стари Бегеј – Царска бара” Фото: Дневник.рс

Овим заштићеним подручјем од изузетног значаја до сада је управљало Рибарско газдинство „Ечка“ из Лукиног Села, које је недавно променило власника. Највећи слатководни рибњак у Србији је, наиме, донедавно пословао у оквиру „Миротин групе“ из Врбаса, коју је летос купила компанија „Матијевић аграр“, преко своје фирме „МПЗ Аграр“.

Недуго након промене власничке структуре уследила је и уредба Владе Србије, коју је потписала премијерка Ана Брнабић, а којом је управљање над Царском баром поверено установи чији је оснивач Град Зрењанин. Иначе, борба за преузимање овог специјалног резервата природе трајала је 18 година. Заговорници идеје да се „Царска бара“ пребаци из руку приватника у надлежност града тврдили су да се доскорашњи старатељ налазио у сукобу интереса. Како је образложено, у периоду излова рибе из рибњака се у Царску бару испушта непречишћена вода, а са њом и муљ. Тиме се повећава слој муља, па се резерват претвара у мочварно подручје.

Коментаришући нову уредбу Владе Србије, директор „Резервата природе“ Дејан Јованов истиче да не постоји наслеђивање управљачких права над заштићеним подручјем и да је одлука о поверавању Царске баре установи на чијем је челу уследила управо у тренутку када је дошло до власничке трансформације у Рибарском газдинству „Ечка“. Јованов каже за „Дневник“ да су пред новим управљачем велики задаци, како би се сачувала Царска бара, о којој се до сада није водило рачуна на адекватан начин.

-Прва, а велика промена, биће успостављање чуварске службе, јер је рибокрађа на рибарском подручју које се налази у оквиру заштићене целине добила готово епидемијске размере. Такође, захтеваћемо и забрану испуштања воде из рибњака у специјални резерват природе. Ако то будемо дозволили, ми ћемо фактички бити исти као и рибарско газдинство. Може испуштање воде, али само онако како је наведено у студији заштите. А то подразумева прво уградњу пречистача отпадних вода. Само чиста вода може да заврши у резервату, а не да се дешава као до сада да на месту где се вода директно испушта имамо два и по метра муља – наглашава Дејан Јованов.

Јованов подсећа да је својевремено Царску бару захватио и пожар већих размера, чије последице су видљиве и данас. Како истиче, претходни управљач није имао план заштите од пожара, о чему ће „Резервати природе“ такође водити рачуна. У плану је и постављање туристичке сигнализације и обнављање рада бродића, својеврсне атракције за госте, али све у складу са прописима.

-Промене у природи се не дешавају на прекидач и потребно је одређено време. У влажном станишту, као што је Царска бара, фактор који регулише све остало је вода. Ако загадиш воду, све си пореметио – закључује Јованов.

Специјални резерват природе „Царска бара“ налази се на територији града Зрењанина и обухвата делове катастарских општина Лукино Село, Стајићево, Перлез, Книћанин и Бело Блато. Укупне је површине 4.726 хектара. Ово подручје познато је по изузетно разноврсном и богатом дивљем биљном и животињском свету. На њему су утврђени режими заштите првог, другог и трећег степена.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести