Сирмијум и Сава шанса за цео град

Општинска управа Сремске Митровице има у плану и да искористи реку Саву, али и Сирмијум као културно-туристички потенцијал Града. -Сви планови везани су за развој туристичке понуде.

Ми смо заштитили остатке римског града и кроз туристичку оганизацију промовишемо наслеђе и имамо у плану изградњу римске куће, у склопу плана детаљне регулације центра Града- каже градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер и додаје да ће се римска кућа налазити у близини хотела “Сирмијум” и биће изграђена у стилу какав је био у време Сирмијума, а уз кућу  ће се налазити  и инфо-центар.

Верски туризам је такође приоритет Општине и њихово јачање, али и изградња путева према манастирима, који нису у добром стању. Кувеждин, Петковица и Бешеново су манастири које верници и туристи посећују током целе године, а осим тога према Санадеровим речима Град планира и развитак спортско-рекреативног туризма.

-Хоћемо да се укључимо у европску бициклистичку руту “Евро Вело6”, јер имамо одличну стазу поред реке Саве, али не смемо да занемаримо ни Фрушку Гору која је одмах ту поред - каже Санадер и додаје да постоји потенцијал и за развој ловно-риболовног туризма код језера Манђелос, а истовремено то је прилика и за сеоски туризам. Језеро Врањаш биће одредница за заљубљенике у камповање, као што је сада СРП Засавица.

Према речима градоначелника, годишње око 150 хиљада људи посети Сремску Митровицу и због тога је у плану да се и установе културе подигну на виши ниво.-Наредне године Митровчани могу да очекују и уређење приобаља реке Саве, које током лета дневно посети и до пет хиљада туриста. Биће изграђени нови објекти, али и кајак стазе у част олимпијске медаље Марка Томићевића- каже Санадер и додаје да се јавила и потреба за новим пристаништем, због повећања броја чамаца на Сави.

Према његовим речима, најлепше купање је на реци Сави, која је и бренд Града. Општина сваке година издваја и до 12 милиона динара за уређење купалишта на којем се одржавају разне манифестације, а објекти у којима се продају пиће и храна, сада сви имају употребне дозволе.
-Међутим потрудићемо се да додатно уредимо обалу, а обогатићемо и спортско-рекреативни садржај на реци, како би суграђани, али и други посетиоци уживали у летњим месецима - каже Санадер.
 

Шанса младима за посао

Сатране компаније и инвеститори, којих је све више у Сремској Митровици, често немају могућност да запосле довољно стручних и оспособљених радника. Због тога је Општина Сремска Митровица у сарадњи са Министарством просвете, увела у две средње школе систем дуалног образовања, како би се младима пружила шанса да се одмах након завршене школе и упосле, али планира да ученичку праксу прошири и на остале школе.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер каже да је ово одлично решење и да се показало као добра пракса, јер се оспособљава стручан кадар за будуће послове.
- Компаније траже одређене образовне профиле и како на територији Општине до сада нисмо имали систем праксе и стручног оспособљавања, одлучили смо да уведемо систем дуалног образовања у Средње техничку школу и Средњу хемијску прехрамбену - каже Санадер и додаје да је најбољим ученицима по завршетку школе загарантован посао.

До увођења дуалног образовања дошло је када је Сремска Митровица дошла у ситуацију по отварању фабрике “Митрос” да нема довољно месара, те су ученици Хемијско прехрамбене средње школе послати на праксу у фабрику. Градоначлник додаје да су схватили проблем и добили подршку Министарства како би се систем дуалног образовања увео и у друге школе.

Медицинари сада имају праксу у болницма, док је у Техничкој школи отворен смер пољопривредног техничара, односно дрво-прерађивача, неопходни за фабрику “Лебор Легно”, који планирају да прошире погон у изради дрвених подова, али и запосле додатних 30 до 50 радника. Такође, потражња је и за електро струком, вариоцима, али и другим занимањима.

М. Стакић
 

EUR/RSD 117.5946
Најновије вести