Топло време отежава жетву извозног производа Белог Блата

БЕЛО БЛАТО: Неуобичајено топло време за ово доба године не иде на руку берачима трске.
zetva trske (1)
Фото: Dnevnik.rs

Зима која више личи на пролеће померила је почетак сече за око две недеље у Белом Блату, банатском селу познатом по организованој преради ове коровске биљке.

„Сеча је почела 27. новембра и трајаће све док не почне вегетација, а надамо се да то неће бити у фебруару“, каже директор белоблатског предузећа „Јединство” Небојша Суперов.

Услови за сечу нису идеални - због јаке кошаве мајстори нису могли у рит, али план се испуњава и у „Јединству” су задовољни.

„У последњих десетак година производња нам се креће између 60.000 и 80.000 снопова, а комплетна производња иде у извоз, у Немачку. Радно је ангажовано 48 људи, од којих је 11 стално запослених, а остали се ангажују на три, шест или девет месеци, у зависности од дужине сезоне сече“, истиче Суперов.

Сеча ће потрајати док не почне вегетација. Обично је то половина априла, али у белоблатском предузећу се плаше да после ове нетипичне зиме не дође рано пролеће, јер чим трска зазелени, сеча се завршава.

У Белом Блату, надомак Зрењанина, трскарство је једно од најстаријих занимања. Сезона сече трске, уобичајено, почиње с првим мразевима и када температура падне испод нуле. Тада је и сам жетелачки рад олакшан, јер радници не упадају до колена у мочварно тло белоблатских трстика, а и трска се лакше сече. Сечење трске је озбиљан и напоран посао. Пре свега, време сече или жетве пада у периоду када су доста екстремни метеоролошки услови, јер је важно да јаки мразеви исуше трску, са које тада отпада лишће.

Радници трску секу углавном ручно, уз помоћ алата званог ђаласка. Везују је у снопове, после чега се превози до радионица за прераду. Прерађивачи, затим, трску класирају по дужини, која достигне и пет метара, те од ње праве крајњи производ. Од трске се израђују штукатур, термоизолација, тршчани кровови, сунцобрани, паравани и други артикли.

Након сезоне брања, која траје најкасније до половине априла и када се ангажују и сезонски радници, следи израда готових производа, односно тршчаних плетива, која се највећим делом извозе у Немачку. Извоз на немачко тржиште, иначе, почео је 70-их година прошлог века, када је некадашњи директор Земљорадничке задруге „Јединство” разрадио ту сарадњу. Годишње се у Белом Блату знало израдити и пласирати у иностранство приближно милион квадрата тршчаних производа. Било је краћег прекида у време ембарга, али је сарадња после тога обновљена, додуше на мањем нивоу него раније.

За разлику од неких иностраних земаља, где се трска наменски гаји већ годинама уназад, у Белом Блату она представља коровску биљку која расте од марта до новембра. И без обзира на то што је на банатском тлу самоникла, баш овдашња важи за једну од најквалитетнијих.

Текст и фото: Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести