Третмани лековитим блатом

КАЊИЖА: Нови блатни блок у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Кањижа” отворен је минулог викенда у оквиру обележавања Дана ове бање. За реконструкцију и

модернизацију блатног блока, у првој фази, издвојено је 12,9 милиона динара, при чему су покрајински секретаријати за здравство и привреду обезбедили шест милиона, кањишка општина је припомогла са 200.000, док је из сопствених средстава „Бања Кањижа” издвојила 6,7 милиона динара.

Завршетком прве фазе опремања блатног блока, како је истакнуто на свечаности, створени су услови за унапређење здравствено-бањског туризма применом природних лековитих чинилаца - термоминералне воде и лековитог блата. Тиме је подигнут ниво конкурентности кањишке установе на домаћем и иностраном тржишту.

- Овде сам боравила више пута, због здравствених проблема са кичмом. Третмани лековитим блатом и купке у лековитој води, такође и друге терапије ми веома помажу у отклањању тегоба. Изузетно сам задовољна свим услугама и због тога долазимо три пута годишње – каже пацијенткиња Илона Пусти из Шведске.

Директорка ове установе др Слободанка Дрндарски указује да је ове године забележен мањи број пацијената, пензионера, спортиста и других гостију, него што је планирано. Број пацијената са упутима Републичког фонда за здравствено осигурање и пензионера, који овде долазе на опоравак, смањен је за 10 одсто, пацијената који на лечење и опоравак долазе о свом трошку за четири одсто, а у знатно мањем броју су боравили и спортисти.

До смањења броја пацијената и других гостију дошло је због тога што се у протеклом периоду кањишка општина суочила са присутвом великог броја миграната, па су због тога гости отказивали заказане третмане и одлазили у друге бањске центре, тврди директорка Слободанка Дрндарски. Ипак је у првих једанаест месеци у „Бањи Кањижа” остварено је преко 58.000 ноћења, а у овој години завршене су значајне инвестиције укупне вредности 37,7 милиона динара, највећим делом из покрајинских средстава.

Улагањима од 24, 8 милиона динара решен је проблем прокишњавања равних кровова, извршена је санација крова изнад базена и завршена реконструкција расхладног блока кухиње, а управо је завршена и прва фаза радова на блатном блоку, што ће се, како је најавлиа директорка Дрндарски наставити радовима друге фазе и реконструкцијом хироблока. Предвиђено је и отварање ординације спортске медицине, када лекар из кањишке установе заврши специјализацију, чиме ће се побољшати квалитет услуге за спортисте, било да живе у овом крају, или долазе овде на припреме.

Потпредседник Покрајинске владе и секретар за привреду Мирослав Васин подсетио је да се пре две године ушло у процес ревитализације војвођанских бања, по узору на бање у Словенији, Хрватској и Мађарској, како би све биле у прилици да добију садржај попут блатног блока, те да су ови садржаји реализовани у „Бањи Јунаковић” у Апатину, Центру „Релакс” у Ковачици и сада у Кањижи. Покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију проф. др Весна Копитовић истакла је професионалност и стручност кањишке установе, али се осврнула на озбиљан проблем недовољног броја пацијената који се заједнички мора решавати, рекавши да пацијенти заслужују да се лече у Кањижи и да би требало што више људи о трошку државе слати на опоравак и лечење у ову установу.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести