Зрењанин добио пијаћу воду, чекају се још три анализе

ЗРЕЊАНИН: Фабрика воде у Зрењанину пуштена је у пробни рад који ће трајати најмање 30 дана и тиме је град на корак од решења вишедеценијског проблема са снабдевањем здравом пијаћом водом за више од 100 хиљада становника.
flasirana voda pixabay
Фото: pixabay.com

Потпуна забрана инспекције коришћења воде за пиће у Зрењанину због недозвољене количине арсена издата је 2004. године, међутим проблем са водом траје још од 1975.  Пре ове инвестиције, раније је раскинут уговор о изградњи фабрике воде из 2012. са немачким инвеститором.
"По том уговору Град је требало да плати 25 милиона евра и 35 центи по кубном метру воде наредних 15 година. Тај је уговор био апсолутно штетан", рекао је градоначелник Чедомир Јањић.

И са новом фабриком воде инвеститора Зилио д.о.о. Београд било је много административних проблема и одлагања, јер приватне фирме до сада нису могле да се баве прерадом воде. Најављиване су и тужбе, али проблем је сада решен изменом Закона о комуналним делатностима.
"Захваљујући премијерки, Ани Брнабић и њеном кабинету, који су преузели ствар у своје руке, грађани ће од сада имати воду која испуњава све стандарде", каже Јањић.

Цена воде још није утврђена, али градоначелник тврди да неће бити скупља него у осталим градовима, а сигурно мања него у Београду или Новом Саду и подсећа на то да је готово 100 хиљада грађана Зрењанина са околним насељима држало неславни рекорд у Србији по куповини флаширане воде.

Само још три анализе

Постројење за пречишћавање воде из зрењанинског водоводног система у режиму је 24-часовног рада и снабдевања, каже директор фирме „Gruppo Zilio“ Ненад Обрадовић.

- Пробни рад је кренуо и пречишћена вода улази у водоводну мрежу у граду. Сада квалитет воде проверава ЈКП „Водовод и канализација“, а ми смо за следећу недељу наручили анализе Завода за јавно здравље из Зрењанина и из Београда. Потребно је да су ураде три анализе које би потврдиле здравствену исправност воде, да би се добила употребна дозвола – каже Обрадовић, уз напомену да је постројење у протеклих 14 месеци било прописно конзервирано, па нема никаквих техничких проблема у обновљеном раду.

Обрадовић наглашава да ће резултати анализа бити прослеђени покрајинском Заводу, а и Граду Зрењанину. Покрајински секретаријат за здравство посебно ће радити анализе воде у водоводној мрежи на неколико локација у граду. Уколико све буде у реду, очекује се да буде укинута забрана употребе воде из градског водовода, која је ступила на снагу пре више година, због повећане концентрације арсена.

Нема више ни правних препрека за рад постројења, јер су изменом законских одредби усаглашени ставови покрајинских и републичких надлежних органа о услузи пречишћавања воде.

Ж. Б, Танјуг

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести