Чадеж: Разговарамо о ублажавању последица коронавируса

БЕОГРАД: У ПКС-у данас су одржани састанци са представницима малопродајних ланаца, произвођачима заштитне опреме и дезинфекционих средстава, великих апотекарских ланаца, удружењем банака, билатералних привредних комора и пословних удружења у вези са ситуацијом са коронавирусом, каже председник ПКС Марко Чадеж.
ccadezz_pks_04
Фото: Танјуг (Видео)

Чадеж је данас разговарао и са представницима хотелијера са којима ће се сутра заједно састати и са премијерком Аном Брнабић и навео да су од свих привредних грана туризам и хотелијерство најпогођенији и да је зато потребно предузимање брзих мера за ублажавање последица.

За сутра је најављен састанак и са највећим произвођачима основних животних намирница - брашна, уља и шећера у ПКС.

Чадеж је новинарима, сумирајући резултате данашњих састанака, рекао да малопродајни ланци имају довољно залиха и да су оне стабилне, те да зато нема потребе да људи стварају залихе.

Захвалио је Граду Београду што је суспендовао одлуку о забрани дистрибуције робе за малопродајне објекте до 19 сати увече, тако да ће достављање робе бити могуће током целог дана да би се предупредили евентуални недостаци робе на тржишту.

За произвођаче заштитне опреме и дезинфекционих средстава биће убрзане одређене процедуре за увоз појединих сировина, а Чадеж каже да је то већ договорено са премијерком Аном Брнабић.

Суспендоване су, наводи Чадеж, и неке уредбе које су ограничавале трговину, међу којима је и Уредба о повлачењу из продаје етил алкохола из децембра прошле године, усвојеном због усаглашавања са ЕУ.

Етил алкохола има довољно на складишту, рекао је Чадеж и навео да је и Центар за превенцију ЕУ препоручио његово коришћење.

Са представницима удружења банака и директорима највећих финансијских иснтитуција у Србији, Чадеж каже да се разговарало које мере треба предложити Влади Србије по угледу на земље из којих долази капитал тих банака, као што су Аустрија и Италија.

"Сагласили смо се да списак мера заједно комуницирамо са премијерком", рекао је Чадеж и навео да ти предлози укључују и неке фискалне мере.

Он је нагласио да не треба да се прави паника, али да је за пословање потребна и важна предвидивост и план могућих мера за које каже да није потребно ођедном уводити.

Чадеж је присуствовао данас и ванредној седници Управног одбора Пословном удружењу хотелско-угоститељске привреде Србије (ХОРЕС) на којој је било речи о томе које све мере треба предложити да се превазиђу проблеми у хотелијерству и туризму уопште.

Навео је да је хотелијерство прво на удару због великог броја отказивања резревација.

"Попуњеност хотела је пала на испод 10 одсто, нема промета, а имате трошкове", рекао је Чадеж и навео проблем хотелијера са отплатом дугоричних кредита за велике инвестиције у тој индустрији.

Најавио је да ће сутра на састанку представника хотелијера са премијерком бити размотрене неке мере, попут паузе у отплати рата кредита док траје криза и евентуалном смањењу пореза, које сами предлажу.

"Надамо се опоравку хотелијерске индустрије крајем априла. Не желимо да почну да отпуштају и затварају хотеле", рекао је Чадеж и навео да ће неки мањи хотели бити затворени и да треба направити и план подршке за њих.

Намера је, објашњава, да се увеже сваки сегмент привреде и да се затражи најнеопходнија помоћ тамо где су највеће последице, као у хотелијерству.

Чадеж је рекао и да је јутрос имао састанак са премијерком и министром финансија Синишом Малим на којем је било речи о конкретним мерама за ублажавање негативних ефеката коронавируса на привреду.

Поновио је да инфосервис ПКС за привреднике и сва њихова питања у вези са последицама коронавируса ради 24 часа седам дана у недељи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести