Да ли се у Давосу кроје стратегије за елиту или за планету?

ДАВОС: Традиционално годишње окупљање светске политичке и економске елите у швајцарском ски центру Давосу протиче без кључних светских лидера, али и у знаку тмурних перспектива глобалне економије и оптужби за грешке лидера које су довеле до раста популизма, политичке и економске нестабилности и све штетнијих климатских промена, пишу светски медији.
d
Фото: EPA/GIAN EHRENZELLER

Учесници Светског економског форума (WEF) страхују да екстремне климатске промене постају све чешће и жешће, те да свет не располаже адекватним механизмом да одговори на њих, оцењује Фајненшел тајмс (ФТ).
Додаје да ће се о борби против климатских промена, побољшању глобалне сарадње, те о дигиталној револуцији расправљати до петка, на око 350 сесија у Давосу.

Одсуство појединих светских лидера - америчког председника Доналда Трампа, француског председника Емануела Макрона, те британске премијерке Терезе Меј, указује на атмосферу у којој се одржава овогодишњи форум: свет у немирима, ширење анти-институционалних ставова, популистичке политике, пише ФТ.
"Уочи овогодишњег окупљања, WEF је замолио чланове да рангирају своје проблеме и на листи су доминирале теме везане за климатске промене. Са нарастајућим национализмом и настојањима за економским протекционизмом, повећавају се и страхови да би земље могле да окрену леђа глобалној сарадњи када је у питању проблем климатских промена", наводи лист, а преноси Радио Слободна Европа.

ФТ напомиње такође да због ескалације америчко-кинеског трговинског рата, неизвесности око Брегзита, нестабилних финансијских тржишта и затварања америчке владе, у Давосу расте песимизам.
"Међународни монетарни фонд је у понедељак објавио да светска економија слаби брже него што се очекивало. Нови подаци о БДП-у из Кине су показали да је раст успорен у три узастопна тромесечја, што међу инвеститорима изазива забринутост да би Кина, која доприноси скоро једној трећини светског раста, могла да пригуши раст светске економије", наводи се у тексту. 

ФТ оцењује да је могуће да кинеска економија буде најхитнија тема "за нервозне шефове у Давосу".
Економским аспектом бави се и "Њујорк тајмс" (NYT), истичући како се у Давосу говори о "алармантном писму" милијардера и инвеститора Сета Клармана, у којем је указао на глобалне друштвене тензије, растуће нивое дуговања, те повлачење америчког лидерства.
Кларман упозорава на то да политичке и друштвене поделе широм света могу завршити економском катастрофом.
"Нема пословања усред константних протеста, немира, затварања и ескалације друштвених тензија", написао је Кларман у писму на 22 странице упућеном инвеститорима пред окупљање у Давосу.

NYT наводи и да је Кларман посебно забринут због терета дуга САД, као и због утицаја тога на статус долара као светске резервне валуте и на економију земље.
"Није тешко замислити погоршање друштвених немира међу једном генерацијом која економски заостаје и осећа се изданом због огромног државног дуга, који је настао без икакве очите користи за њих", написао је он.
Истичући како WEF ипак није неутралан по питањима грађанских слобода и популизма, лист "Вашингтон пост" пише да су руководиоци програма WEF-а овонедељну тему у Давосу уоквирили као покушај "обликовања глобалне архитектуре" упркос "тврђавама и зидовима".

Организатори форума објавили су и истраживање јавног мњења, односно резултате анкете спроведене међу 10.000 људи из целог света, где је већина изразила наклоност мултилатерализму и позитиван став према имигрантима.
"Све је то одбацивање 'трампизма' и крајње десничарских националиста", наводи лист.
"Комбинација климатских промена, неједнакост у приходима, технологије и геополитике, представља егзистенцијалну претњу човечанству. Жеља глобалне јавности је да лидери пронађу нове начине за заједнички рад како би се суочили са свим критичним заједничким изазовима", изјавио је Клаус Шваб, оснивач и извршни директор WEF-а.

С друге стране, критичари тврде да ће тешко доћи до промена у Давосу, наводи "Вашингтон пост", преносећи речи Ананда Гиридхарадаса, бившег колумнисте "Њујорк тајмса" и аутора недавно објављене књиге која критикује елите Давоса и Силицијумске долине.
"Омогућили сте национализам који угрожава наша друштва. Борили сте се за правила која вам дозвољавају да украдете будућност наше деце. Ви сте се залагали за монополе... А ко је имао користи? Опет ви, написао је Гиридхарадас у отвореном писму које је објавио часопис "Тајм", а које је упућено учесницима скупа у Давосу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести