Михајловић:  Убрзаћемо саобраћај између Србије и Хрватске

БЕОГРАД: Србија и Хрватска ће скратити процедуре на граничним прелазима како би се убрзао саобраћај између две земље, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка саобраћаја Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlović  sa Olegom Butkovićem Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Она је, у Палати Србија, рекла да ће заједно са колегом из Хрватске, министром сабраћаја Олегом Бутковићем, у наредном периоду интензивно радити на уклањању свих баријера у саобраћају.

Михајловић најавила да ће током овог месеца у Србији почети и реконструкција аутопута између Батроваца и Кузмина.

"Што се тиче реконструкције аутопута од Батроваца ка Кузмину, када уђете у Србију из Хрватске, у марту коначно почињу радови", рекла је она.

Михајловићева је напоменула да је пројектант каснио за израдом пројектно-техничке документације и да је проблем са пројектантом трајао годину и по дана, због чега је са њим и раскинут уговор.

Она је нагласила да је у претхнодном периоду Србија проширила гранични прелаз са Хрватском, тако да је сада много већа пропусна моћ за путнички и теретни саобараћај.

"На Батровцима су честа загушења, без обзира што је Хрватска члан ЕУ", додала је.

Михајловић је нагласила да је Србија, када је реч о граничним прелазима, у последњих годину дана пуно радила на физичком повезивању, али и са на отклањању нефизичких баријера са свим суседним земља.

Напоменула је да су тако покренути разговори и са Мађарском и Бугарском, као и да, на пример, возови из Србије у Бугарску чекају и по 10 сати.

Објекат на Панчићевом врху неће бити озакоњен

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да нелегалан објекат на Панчићевом врху неће бити озакоњен.

"Министарство је урадило све у складу са законом, издало је решење, то је објекат на Панчићевом врху направљен без грађевинске дозволе и неће бити озакоњен", рекла је министарка одговарајући на питање новинара у вези са објектом на Копаонику који још увек није затворен, упркос решењу Министарства грађевинараства.

Каже да то што објекат још увек ради не спада у део њеног министарства, већ је то питање за Министарство трговине, туризма и телекомуникација и да се нада да ће они реаговати.

"Министарство грађевинарство је почетком марта решење уручило странкама објекта, сада постоји још нека законска процедура која мора да прође, јер такав објекат не може да буде озакоњен", објаснила је Михаловић.

Истиче да објекат неће бити озакоњен јер се налази на навишем степену националног парка, наводећи да се тачно зна шта сме, а шта не сме бити грађено у националним парковима.

Према њеним речима, објекат на Панчићевом врху није једини, те да се Србија са нелагално изграђеним објектима суочавала и на Тари, Копаонику, Златару.

Пруга БГ-ЗГ биће за брзине од 160 км на сат

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и хрватски министар мора, промета и инфраструктуре Олег Бутковић поручили су данас да је реализација пројекта реконструкције пруге Београд-Загреб веома важна за повезивање две земље и целог региона.

Михајловић је на конференцији за медије истакла да је потписани Меморандум за заједничку реконструкцију пруге први резултат посете председника Србије Александра Вучића Хрватској на позив председнице те земље Колидне Грабар Китаровић.

Михајловић и Бутковић су потписали у Палати Србија Меморандум о сарадњи на унапређењу железничког саобраћаја, који предвиђа заједничку реконструкцију пруге Београд-Загреб која је дуга 412 километара.

"Сада је између Београда и Забреб возом потребно око 7,5 сати, а наш је план да то скратимо да буде највише до четири сата", рекла је Михајловић.

Каже да је план да пруга буде за брзине возова од 160 км на сат.

Казала је да ће се ове године радити на пројектно- техночкој документаицји и да би могло да се прича о почетку радова у другој половини 2019.

Према њеним речима, наредне недеље ће почети технички разговори за реконструкцију пруге Београд - Загреб, као и да је договорено да тада буду формиране и заједничке радне групе на нивоу државних секретара.

"Много је разлога за реконструкцију ове пруге, од бољег повезивања у региону, већег превоза терета и путника, до бржег економског развоја, јер је инфраструктурно повезивање инвестиција у будућност”, рекла је Михајловић.

Она је додала да су се Србија и Хрватска једним чланом меморандума обавезале да ће заједно аплицирати за средства за израду пројектне документације и извођење радова код фондова ЕУ.

“У наредних месец дана ће бити познати детаљи о статусу пројектне документације и договорени наредни кораци у поступку аплицирања за средства ЕУ, навела је Михајловић и подсетила да је вредност радова на територији Србије 250 милиона евра.

Следећи сусрет на нивоу министара планиран је вецу крајем маја. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести