Момировић у првој контроли радова на аутопут Прељина-Пожега

ЧАЧАК: Нови министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић први пут је данас био на терену, те контролисао радове на великим инфраструктурним пројектима, а посетио је градилиште деонице аутопута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге од 30,9 км, где је добио потврду од извођача да ће та деоница бити готова до краја 2021.
momirovic
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

"Ово је моја прва активност као ресорног министра. Политика председника Републике је заиста остварила многе успехе на пољу инстраструктуре, али ниједан успешан пројекат није тако видљив као овај аутопут ''Милош Велики''", рекао је Момировић за Танјуг, након састанка са представницима кинеске компаније ЦЦЦЦ и обиласка радова на тунелу Лаз, који ће бити један од највећих тунела у Србији од скоро три километра дужине.

Каже да су деценијама уназад људи пролазили старим путем ризикујући своје животе, јер није постојао аутопут и да је и лично раније ту скоро свакодневно пролазио и био спреман да се опклади да туда никада неће проћи аутопут.

"Да ми је неко причао пре десетак година да ће тај аутопут постојати и да ћемо стајати овде, рекао бих да је то немогуће, опкладио бих се да се то неће десити. Председник Вучић се укључио и ми смо данас у завршној фази ове деонице", навео је министар грађевинарства.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Изразио је задовољство динамиком извођења радова на деоници Прељина - Пожега, где се тренутно изводе радови на тунелима Лаз и Муњино Брдо, а започети су радови на траси и мостовима.

Истиче да је извођач показао озбиљност и квалитет, на чему је захвалио кинеској компанији, као и инвеститору Путевима Србије.

Момировић је са представницима ЦЦЦЦ разговарао о актуелним питањима на пројекту, као што су експропријација земљишта, издавање грађевинских дозвола, али и поштовање мера против ширења ковида 19.

Потврдио је да до краја 2021. године треба да буде завршена цела деоница од Прељине до Пожеге и истакао да ће посебно бити важно што ће бити у функцији део од Прељине до Паковраће, који ће значајно растеретити саобраћај у Чачаку, пошто сви који иду ка Црној Гори и БиХ више неће морати да пролазе кроз град.

"Уверен сам да ће бити испоштовано оно што је договорено данас и обећање које је дато председнику Вучићу раније", навео је министар.

Такође, апеловао је на извођаче, али и све друге, да поштују мере против ширења корона вируса, указујући да тај вирус не угрожава само наше животе, већ и економију и прети да се вратимо уназад и анулира све што је до сада постигнуто.

"То не смемо да дозволимо", поручио је министар Момировић.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Иначе, ископ Тунела Лаз је почео 21. фебруара ове године и до сада је у левој цеви урађено 286 метара, а у десној 341 метар.

Са ископом тунела Муњино брдо, који ће такође бити један од највећих тунела, почело се 25. маја ове године и до сада је урађено 141 метар у левој цеви, а у десној 48 метара.

Свакодневно је на радовима у та два тунела ангажовано је између 200 и 300 радника.

Такође, већ се изводе први радови на траси и мостовима, као и на тунелу Трбушани.

Председник Вучић је раније најавио да ће после завршетка деонице аутопута од Прељине до Пожеге, грађани од Ужица до Београда путовати око сат и 45 минута.

Тунел Лаз кроз планину Јелицу биће најдужи тунел на тој траси и један од најдужих у Србји од скоро три километра.

Такође, у близини Лучана се гради и тунел Муњино брдо од 2. 800 метара.

Деоница Прељина - Пожега је дуга 30,9 километара на траси Коридора 11, према граници са Црном Гором.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Скоро трећину трасе од 30,93 километара на будућем аутопуту од Прељине до Пожеге, чиниће мостови и тунели.

Извођач радова на овој деоници, која је наставак пројекта изградње аутопута Београд - Јужни Јадран укупне дужине 258 километара, је кинеска компанија China Communications Contruction Company.

Поред ова два велика тунела, биће изгађен и тунел Трбушани од око 300 метара дужине, 35 мостова укупне дужине 5.196 метара, четири надвожњака укупне дужине 592 метра, затим скоро два милиона кубних метара насипа, изградња комплетне саобраћајне петље Паковраћа која ће омогућити растерећење постојеће обилазнице око Чачка, док ће на целој траси бити три саобраћајне петље.

Рок за извођење радова је 36 месеци, а вредност радова је 450 милиона евра.

Аутопут Прељина - Пожега је подељен на три мање деонице.

Од Прељине до Пријевора дуж реке чемернице и малим делом поред Западне Мораве, у дужини до 8,27 километара.

Затим од Пријевора до Лучана би требало урадити 15,51 километар и изградити 20 мостова који ће бити дужи од три километра.

Трећа поддеоница, од Лучана до Пожеге, протезаће се на седам километара и на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице.

Аутопут од Прељине до Пожеге има велики значај за повезивање Србије и региона, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег аутопута Београд - Сарајево, пошто од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ.

Деоница Прељина - Пожега ће повезати Чачак, Лучане и Пожегу и два округа - Моравички и Златиборски и важан је не само за брзи развој тог дела Србије, већ и за регионално повезивање.

Код Чачка ће се Моравским коридором повезати Коридор 11 и Коридор 10.

Планирана је и градња деонице Коридора 11 од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором, у дужини од 107 километара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести