Нове регулативе: Воћњак и повртњак не могу бити грађавинска парцела

НОВИ САД: Пред посланицима Скупштине Србије ускоро би требао да се нађе сет измена и допуна пореских закона. Међу прописима који би требало да претрепе измене су и одредбе везане за Закон о имовини.
Voćnjak, kruške Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Dnevnik.rs

Већа овлашћења добијају јавни бележници. Они ће након склапања уговра о купопродаји, овере и испуњавања свих других услова, имати овлашћење да предају пореску пријаву. Странка то може урадити и сама, а и за једну и за другу страну услов је да то учини у року од 30 дана од промене власништва.

Становници периферије у великим градовима, као и села која су део градских средина, жалили су се да порезници парцеле опорезују претрано високим наметима иако на њима нема ничега. Сада се у закон уводи категорија друго земљиште”. То се односи на парцеле које нису ни шуме, ни њиве, ни баште, а ни грађевинско земљиште. То земљиште ће локалне самоуправе моћи да опрезују, и то 40 одсто ниже него околне обрађене парцеле. Услов ће бити да ту није било промета у претходном периоду. Многе грађевинске парцеле код нас се још користе као пољопривредно земљиште иако су просторним плановима добиле другу намену. Тамо где се на плацевима гаји воће и поврће или нешто друго, надлежни порески органи локалне самоуправе моћи ће то да опрезују као пољопривредне парцеле све док се не приведу намени.


Поклони по новом

Промене треба да претрпе и одредбе које се односе на поклон. Та дажбина више се неће плаћати за нове аутомобиле, чамце и јахте: да би били третирани као поклон, морају да буду бар једном пре тога регистровани. За нове производе остаје редован порез.

Порез на закуп убудуће ће плаћати и избеглице које живе у државним становима. За њих ће важити исти третман као и за друге грађане који закупљују стан.


Те измене, ако се усвоје, посебно ће обрадовати узгајиваче футошког купуса. Њохове баште биле су преведене у грађевинско земљиште па им је порез за хектар земље ове године скочио на 15.000 динара, или 120 пута више него лане. Срећом, за њихов проблем било је разумевања, а од наредне године штитиће их и закон. Примера као тај футошки било је још.

Порезници ће морати да пажљиво прате градњу нових зграда. Тамо где се гради објекат од 500 квадрата, порез на то ће се плаћати годину након издавања грађевинске дозволе. Познато је да се код нас темељи често ударају а да пре тога нису испуњене неопходне формалности, односно да није издата грађевинска дозвола. Ти градитељи више неће бити ослобођени пореза. За њих обавеза плаћања пореза на имовину почиње да тече у години која долази након што су завршили посао на конструкцији зграде.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести