Сад наши бизнисмени преузимају од Грка банке у Србији

Банке основане грчким капиталом полако одлазе с нашег тржишта. Последња која одлази је Пиреус банка. Њу је купила Директна банка АД Крагујевац. Уговор о тој транскацији закључен је у уторак увече.
д
Фото: Илустрација

Куповина Пиреус банке условљена је добијањем уобичајених корпоративних и регуларних дозвола, укључујући и оне које се добијају од Народне банке Србије. Уколико све сагласности буду прибављене, очекује се да ће Директна банка до краја 2018. постане власник Пиреуса. Ако све буде текло по плану, у наредној години Директна банка ће на нашем тржишту имати 60 експозитура и више од 800 запослених. Вредност имовине Директне банке биће већа од пола милијарде евра.

Власници Директне банке су бизнисмени Андрија Јовановић и Бојан Миловановић. Они у последње време сваке године купе по једну банку. Прошле године то је била Нова комерцијална банка Марибор, која је код нас имала седиште у Крагујевцу. Ове године су преузели Финдомеситик банку, а ето, наредне ће се ту наћи и Пиреус.

Домаћа јавност је прилично негодовала када су домаће, тада друштвене, банке куповали страни банкари. Слично је и сада, када је на сцени супротан процес. О повратку банака у домаће руке, овога пута приватне, међународни консултант Милан Ковачевић каже:

– Власници Директне банке имају капитал уложен и у друге области – наводи он. – Колико сам пратио, они врло лепо воде посао. Оснују или преузму једну компанију па када процене да је цена за продају добра, то и учине  и наставе улагање. Стручно речено, успешни су на тржишту аквизиције капитала, а ту је главно правило за успешност купи, дотерај, продај и заради па из почетка. Тако раде сви успешни бизнисмени у свету.

Директна банка ће наредне године имати вредност имовине већу од пола милијарде евра

Да ли ће се и банка за коју годину наћи на тржишту, остаје да се види. Тек, нови власници имају импозантан портфолио и без банкарског сектора.

У бизнис су ушли 1995. године, када су у Бачком Маглићу основали фабрику чипса „Марбо продукт”. Она је за 200 милиона евра продата мултинационалној компанији „Пепси” 2008.

Године 2006. основано је предузеће „Анбо” д. о. о., у чијем саставу су Пољопривредно добро „Маглић” из Бачког Маглића, Фабрика алата и отпресака „Икарус” и предузеће за монтажу и сервисирање лифтова „Давид Пајић Дака”, оба из Београда. У 2012. учествују у оснивању „Медигрупа”, прве приватне здравствене платформе у земљи.

Године 2014. почиње да ради архитектонски комплекс „А-блок”. То је данас један од највећих стамбено-пословних пројеката у Београду. Посао се шири.

За њих је и 2015. била пословно врло занимљива. Тада су, у сарадњи с Фондом „Мид Јуроп партнерс” учествовали у аквизицији холдинг система „Дењуб фудс груп” .То је данас нова компанија „Моји брендови”, у чијем саставу послују „Имлек”, Млекара Суботица, „Бамби”, „Књаз Милош“ те млекаре које „Имлек” поседује у Црној Гори, Македонији и Републици Српској.


У пакету и кошаркаши

Пиреус банка је спонзор Кошаркашког савеза Србије. Уговор о сарадњи је потписан на две године. Тако да испада да и то спонзорство долази у пакету с банком. Успешан пословни двојац Јовановић–Миловановић познаје се још из младих дана из хокејашког клуба „Партизан”. С обзиром на спортску прошлост, лако је могуће да се та сарадња с репрезентацијом нашег веома трофејног спорта настави и наредних година.


Колико ће им та искуства из производње добро доћи у банакрској сфери?

– Банкарство је специфично – каже Милан Ковачевић. – Ви ту продајете новац и да бисте на тржишту били успешни, потребно је да имате добро обучене стручњаке и да их добро платите.

Преузмањем Пиреуса ближи се крају продаја грчких банака у Србији. Алфа банку је преузео Миодраг Костић и вратио јој старо име ЈУ банка. ОТП банка је нови власник Војвођанске банке и до краја године треба да се оконча трансакција око преузимања. Остала је још Еуробанка.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести