Управа Енергопројекта дала неистините податке

БЕОГРАД: Комисија за хартије од вредности констатовала је данас да је управа Енергопројекта изнела нетачне податке у вези са понудом за преузимање од стране компаније Напред.
energoprojekt
Фото: Tanjug

Објављено мишљење управе холдинга Енергопројект у вези са понудом садржи низ неоснованих навода и неистинитих података и Комисија је зато данас затражила хитно изјашњење управе друштва Енергопројект холдинг, наводи се у саопштењу Комисије.

Енергорпојект треба да се изјасни о околностима под којима је сачињено мишљење које је објављено јуче у појединим дневним листовима, као и околностима услед којих мишљење није потписано од стране свих чланова управе, како то захтева прописани образац МУО. 

Након прибављеног изјашњења, Комисија ће предузети даље мере у оквиру својих надлежности, објављено је на сајту Комисије.

Управа Енергопројекта је јуче објавила мишљење да једногласно није прихватила понуду за преузимање од предузећа Напред развој и лица која са њим заједно делују, наводећи као разлоге “обиље незаконитости, неповерење у професионални, финансијски и морални капацитет повезаних лица која чине понуђача", те да је "понуђена цена од 1.501 динар по акцији нижа од књиговодствене вредности која износи 1.761 динар".

Комисија указује да оцењивање законитости понуђене цене не може бити предмет мишљења управе с обзиром на то да се понуда за преузимање, чији је цена саставни део, одобрава од Комисије и она проверава да ли је утврђена у складу са законом.

Поред тога, управа друштва не само да је оспорила законитост понуђене цене, већ је исказала мишљење да је понуђена цена неадекватна и нижа од књиговодствене вредности од 1.761,40 динара по акцији, не наводећи извор и начин на који је утврђена ова вредност, наводи Комисија.

У том контексту, указује да је према подацима са званичне интернет странице Београдске берзе, на којој се тргује акцијама овог друштва, објављена обрачунска, односно књиговодствена вредност од 770,44 динара, што одговара и подацима из редовних годишњих финансијских извештаја Енергопројекта.

Управа друштва треба да оцени примереност висине цене имајући у виду да се законом прописује само минимална цена, те она може, према мишљењу управе друштва, бити непримерено ниска без обзира што је утврђена у складу са законом. 

У саопштењу овог државног органа оспорена је и тврдња изнета у мишљењу управе Енергопројекта да Напред развој није Комисији поднео захтеве за одобрење понуда за преузимање зависних друштава Енергопројект Ентел и Енергопројект Гарант, што, како се наводи, не одговара истини.

Обавештења о намери преузимања ова два друштва, подсећа Комисија, објављена су у дневним новинама 19.6.2017. године, а захтеви за одобрење објављивања понуда за преузимање ова два друштва поднети Комисији 30.6.2017. односно 6.7.2017. године.

Поводом тврдње управе Енергопројекта да је у периоду пре објављивања понуде за преузимање манипулисано ценом акција тог друштва којима се тргује на Београдској берзи, Комисија је указала да је, сходно Закону о тржишту капитала, она једина институција надлежна да утврђује постојање манипулација на регулисаном тржишту и да до овог тренутка то није утврдила.

Уз мишљење управе, додаје се у саопштењу, није објављено мишљење и представника запослених - малих акционара, које су представници запослених доставили Комисији 19.7.2017. године, а што је била обавеза управе друштва прописана чланом 40. Закона о преузимању и чланом 17. Правилника о садржини и форми понуде за преузимање акција.

Чланом 40. Закона о преузимању прописано је да је одбор директора, односно надзорни одбор (управа друштва) у обавези да, у року од 10 дана од објављивања понуде за преузимање, објави своје образложено мишљење о понуди за преузимање, на исти начин на који је објављена понуда за преузимање.

У свом мишљењу управа друштва обавезна је да узме у обзир понуду за преузимање у целини, а посебно у односу на цену коју се понуђач обавезује да плати по акцији, као и циљеве понуђача и његове намере у вези с циљним друштвом које се преузима и да јасно искаже свој став да ли подржава или не понуду за преузимање.

Осим објављивања оваквог мишљења, управа друштва не сме доносити одлуке из оквира своје надлежности којима би се на било који начин незаконито спречило или отежало преузимање или штетно утицало на пословање циљног друштва у дужем временском периоду.

Управи друштва, као органу који води послове друштва и располаже свим подацима о финансијском и пословном положају друштва и његовим развојним потенцијалима, законом је наметнута обавеза да објави своје мишљење о понуди и примерености висине законом утврђене цене.

Зато што је оцена из тог мишљења од посебне важности за акционаре и има најзначајнији утицај на њихову одлуку да ли ће депоновати своје акције или не, због чега мишљење управе мора бити утемељено на реалним и истинитим чињеницама и подацима односно не сме да садржи нетачне информације и информације које могу довести у заблуду.

Миловановић оптужује Комисију, Бојовић: Штета угледу

Након одлуке Комисије за хартије од вредности да је управа Енергопројекта изнела нетачне податке у вези са понудом за преузимање од стране компаније Напред, руководство Енергопројекта оптужује Комисију да не ради по закону, док власник Напреда Добросав Бојовић истиче да актуелна управа највеће грађевинске компаније у Србији нарушава њен углед.

Генерални директор Енергопројект холдинга Владимир Миловановић најављује да ће компанија став о мишљењу Комисије изнети у понедељак и тврди:

"Комисија не ради свој посао према закону, а одговор Комисији ће званично бити достављен у понедељак и тада ћемо га и јавно објавити”, рекао је Миловановић за Танјуг.

Власник компаније “Напред развој” Добросав Бојовић каже да забрињава све што се у последње време дешава у вези са компанијом Енергопројект, јер то, како је истакао, штети њеном угледу.

“Посебно забрињава ово што је Комисија закључила, односно да се износе нетачни подаци и да се манипулише са једном таквом фирмом, која је стварана десетинама година и то од озбиљних људи", каже Бојовић за Танјуг.

"Надамо се да се то више неће понављати и да ће лични интереси бити остављени по страни, а да ће се водити рачуна о угледу и рејтингу компаније коју управа представља”, рекао је Бојовић.

Он је додао да ће та компанија поштовати институције и дати предност институцијама да раде свој посао.

“Све што бисмо ми урадили можда не би било схваћено на прави начин. Да не бисмо доприносили даљем урушавању угледа компаније, жртвоваћемо неке своје интересе у интересу угледа компаније у коју смо инвестирали”, поручио је Бојовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести