НЕДИМОВИЋ У ТУРИЈИ Наводњавање ораница уз помоћ струје

ТУРИЈА: На подручју Општине Србобран завршена је електрификација 150 хектара њива што треба да снизи трошкове приликом наводњавања поља, јер  ће уместо нафте земљорадници користити струју у водоснабдевању ораница и тако проћи јефтиније.
1
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Примером Србобрана кренуле су и друге општине , у ширем делу земље, попут Житорађе, Варварина, Лесковца, а од наредне године Министарство пољопривреде сносиће трошкове довођења струје до њива, док ће локалне самоуправе требати да обезбеде пројектно- ехничку документацију.   

„У развоју овдашње пољопривреде приоритети треба да буду у електрификацији поља и у измени сетвене структуре“ - казао је српски министар пољопривреде Бранислав Недимовић у Турији , и објаснио домаћинима и новинарима зашто је дошао у Бачку.

„Локална самоуправа Срборана  је уз малобројне општине и градове препознала значај електрификације и из буџета издвојила новац за инвестицију, док се породица Новаковић после вишедеценијске сетве ратарских култура, окренула и нечем новом – воћарству, подизањем трешњака на површини од четири хектара.За четири године када трешње достигну пун род, воћњак треба да донесе већи приход него стотину хектара под пшеницом и кукурузом. Уколико брање буде машинско приход ће бити још већи“, казао је министар и позвао пољопривреднике да се у производњи остваре и у новим пољопривредним гранама које до сада нису биле заступљене у равници.

Фото: Дневник (Филип Бакић)

По речима председника Општине Срборан Радивоја Парошког после завршених 150 хектара електрификације на потезу Турија - Србобран  догодине ће пројекат  бити настављен на још толико хектара, с тим што ће општина наредне године обезбедити јефтинији прикључак.

Парошки је казао да је општина за довођење струје до њива обезбедила 20 милиона динара, али да ће инвестиција коштати 17 милиона динара.

„Ово је пољопривредна средина и комплетан развој општине базира се на ратарству, али уз субвенције из општинског буџета и новчане подстицаје од Покрајине, становништво се окреће и другим гранама, воћарству, повртарству, сточарству... Постоји и могућност  развоја  сеоског туризма јер је електификацијом  обухваћен и део који води ка Криваји, где се налазе салаши. Такође део који је електрификован је у близини Парка природе Бељанска баре што исто може да подстакне развој туризма, па је и то један од разлога зашто је општина у буџету предвидела и трошак да до њива дође струја“, рекао је Парошки.

Напослетку син домаћина Петра Новаковића, Душан, казао је, да је воћњак подигнут захвајујући субвенцијама државе, Покрајине и Управе за аграрна плаћања.

„Новчане подстицаје добијао сам за заливни систем , протиградну мреже и саднице које су купљене у Италији. Имамо 6.000 стабала трешања , које у пуном роду треба да  донесу род од 10 до 12 килограма“, истакао је Душан Новаковић.

З. Делић

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести