Дан заштите од пожара, ове године 31.000 интервенција

БЕОГРАД: Припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације обележавају Дан заштите од пожара низом активности, кроз едукативне скупове и показне вежбе широм Србије, како би упознали децу и одрасле са начином поступања у случају опасности.
pozar, tanjug
Фото: Tanjug/J.Pap, ilustracija

Овај дан се у Србији традиционално обележава већ 185 година како би се грађани информисали о важности професионалне службе заштите од пожара и ватрогасно-спасилачке јединице које као основни заједнички циљ имају заштиту живота људи и имовине у Србији.

Само током ове године, припадници Сектора били су ангажовани на више од 31.000 интервенција, међу којима је било око 28.000 пожара, током којих је спасено 1.233 грађана и евакуисано 208 особа, саопштено је из МУП-а.

Поред редовних активности, припадници ватрогасно-спасилачких јединица посебну пажњу посвећују едукацији најмлађих и реализују низ активности, као што су "Ватрогасац у школи", "Полицајац у заједници" и "Основи безбедности деце".

Подучавање деце о ризицима од пожара, других елементарних непогода и катастрофа је од великог значаја за њихово развијање свести и боље разумевање околине у којој живе.

Припадници ватрогасно-спасилачких јединица свакодневно показују несебичност, пожртвованост и солидарност, а њихова професионалност се огледа у стручном и квалитетном односу према раду.

Дан заштите од пожара установљен је 7. новембра 1834. године када је министар унутрашњих послова Ђорђе Протић, испуњавајући налог кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао "Уредбу о гашењу пожара", која представља основу за развој правне регулативе у области заштите од пожара и формирања ватрогасно-спасилачких јединица.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести