МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПРИМЕНИ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ У НОВИНАРСТВУ Може да помогне, али у овим сегментима новинар је незамењив

Међународна конференција „АИ-Медиа 2023“ о улози вештачке интелигенције у медијима, одржана јуче у згради Ректората у Новом Саду, у организацији портала „Војводина уживо“, показала је да у вези са том темом постоје још увек подељена мишљења, тим пре што је њена примена у новинарству у зачетку.
1
Фото: Ђ. Радивојевић

Технолошко помагало чији крајњи домети зависе од човека на првом панелу конференције посвећене тој све присутнијој теми мишљења и искуства сучелили су позната имена из света медија из земље и света.

Општи став јесте да примена вештачке интелигенције јесте неминовна и у брзој анализи велике количине података готво незаменљива, али да се ипак већ на почетку тог процеса увиђају и њени недостацији.

Бојан Бркић из Euronews Србија је рекао да у централи ове медијске куће у Лиону користе одређен софтвере који омогућавају моменталну појаву транскрипта свега што је на догађају речено са ког се емитује видео снимак.

- Наш први додир са вештачком интелигенцијом је сличан ранијим применама нових технологија. Било је речи да ће нам неки послови постати краћи па ћемо моћи да се посветимо кретаивном новинарству и истраживању, нажалост, у највећем броју случајева то се није догодило. Неки процеси су постали бржи и једноставнији, али су то схватили и власници медија који су новинару који је радио један захтевнији и аналитични текст два дана, почели да траже да направи три или четири дневнио. Истовремено смо схватили да нас технологија често веома убрзава и да је новинар изгубио кључни састојак дневног новинарства – а то је време. У нашој редакцији окренути смо трансформацији телевизије у дигитални облик, као што је то претрпело штампано новинарство за које се мислило да ће уз примену нових технологија нестати. Вештачка интелигенција ће се имплементирати у склопу тог процеса. Мислим да она може да замени неке послове, смањи потребу за радном снагом у многим сегментима, али тамо где се ради о људским осећајима, документарним програмима о људима, истраживачком новинарству, које се заснива на подацима који нису познати никоме и нису на мрежама, вештачка интелигенција је немоћна – рекао је Бојан Бркић и додао да је вештачка интелигенција у својој основи скупина софтвера која изузетно ефикасно купи податке са свих доступних дигиталних платформи, а  ако нема тога, ту се њена улога завршава.

Ана Марковић из Адрија медија групе сматра да је вештачка интелигенција ствар садашњости и да се сада може расправљати о томе како је користити.

- Вештачка интелигенција је софтвер и није унапред предодређена као добра или лоша, на нама је одговорност како ћемо је употребљавати – казала је Ана Марковић. - Постоје теме где она никад неће моћи да замени човека. Оптимистична сам када је употреба вештачке интелигенције у питању. Било је речи када се интернет појавио да ће нестати штампани медији, па се то није догодило. Идеја је да будемо бољи користећи ту интелигенцију, а не само да нам служи као пречица са којом ћемо бити бржи. Технологију треба користити да подигнемо квалитет. С инетрентом се појавио велики број нових радних места, тако ће бити и са вештачком интелигенцијом. Она не може у потпуности да замени новинарство, али промене ће наступити и ја мислим да ће нам свима бити боље.

Када је реч о примени вештачке интелигенције у новинарству чуло се да ће она ефикасније од дигиталних медија пружати повратне информације о садржају који се пласира корисницима, али да ће увек морати да постоји уреднички тим састављен од људи који ће одлучивати шта ће се од информација објављивати.

На овој и панел дискусији о улози АИ у обликовању будућности су говорили и Грег Бајтхман из Блумберга, Русмир Нефић из Блумберг Адрије, проф. др Ђорђије Петкоски са Вартон универзитета, директор Развојног института за вештачку интелигенцију Србије др Дубравко Ћулибрк, државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић и Владимир Милосављевић из компаније Континентал.

З. Мл.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести