Адвокати и остали паушалци мораће да плаћају веће порезе

Опорезивање паушалних обвезника код нас је већ дуже прилично проблематично.
advokati, tanjug
Фото: Tanjug/O.Toskić, ilustracija

Обвезници тог пореза жалили су се на то да решења касне, да су пореске обавезе превисоке. Влада Србије је уважила примедбе, а за опорезивање 117.000 предузетника припремају се нове правила, чија би примена требало да почне од 2020. године.

Уколико предлог Владе Србије буде усвојен, паушални обвезници добиће нову формулу за израчунавање основице, нове коефицијенте за сваку делатност, као и смернице за кретање обавеза у наредне четири године, одоносно до 2023.

Предвиђено је да се паушалним обвезницима порез увећава у прве три године, али до највише десет одсто.

10 одсто биће највише предузетницима намети у прве три године увећани

Паушални обвезници су се често жалили на то да имају сличне обавезе иако им се услови рад и зараде прилично разликују, у зависности од тога где послују. Сада ће се пореске основице за обрачун фискалних обавеза зарачунавати на нивоу целе земље, али и локалне самоуправе. Та полазна основица израчунаваће се тако што ће се просечна месечна зарада помножити с бројем запослених, а потом поделити с укупним бројем становника. На поједине делатности ће се примењивати та републичка основица, а на друге локална.

28.626 динара месечна обавеза адвоката у Новом Саду

У групи паушалаца за које ће се тај параметар узимати на нивоу републике су програмери, консултанти, инжењери, уметници. Додатни критеријум који ће се узимати у обзир биће старост обвезника, радна спосолбност, зона у којој се ради. При томе ће се увести додатне олакшице за старе занате.

Доста предузетника се, пре него што званично региструје свој бизнис, пита колике ће им бити пореске и друге обавезе. Новим правилима предвиђа се да ће они путем портала Пореске управе Србије моћи да унапред добију тачну информацију о висини обавеза. Истоврмено се предвиђа и да ће доношење пореских решења бити брже. Дешавало се да се чекају и по неколико година.


Лизингу највећи коефицијент

Уколико предложене измене буду усвојене и заживе у пракси, највећи коефицијент при обрачуну паушалних пореза имаће обвезници који се баве лизингом и изнајмљивањем камиона – 6,724. Испод јединице су, с коефицијентом 0,947, они који се баве гајењем жита и имаће најнижу обавезу. Између су сви остали: стоматолози ће тако имати коефицијент 4,891, таксисти 1.279. Таксисти спадају и у највећу групу тих обвезника. У Србији их има 17.024.


У адвокатским коморама већ су добро проучили предложене прописе и израчунали да ће, ако измене буду усвојене, адвокати рецимо у Новом Саду, плаћати месечну паушалну накнаду од 28.626 динара, док ће они у мањим општинама исту обавезу плаћати између 12.533 и 9.737. Новосадским адвокатима обавезе ће се повећати бар 3.000 динара месечно.

За нове адвокате планиране су олакшице. Тако ће почетник који је тек регистровао канцеларију добити умањење од 20 одсто у првој години рада, наредне ће то бити 15 одсто а следеће десет. Уводи се и додатна олакшица за адвокате који отпочну самосталну делатност а млађи су од 30 година, и то умањења обавеза од 30 одсто. Исту олакшицу имаће и они старији од 60 година. Олакшице ће се израчунавати на укупан коефицијент.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести