ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ СВЕ ТРАЖЕНИЈЕ Фирме би да школују завариваче, електричаре, браваре, куваре

Око 500 компанија спремно је да отвори врата за ђаке следеће школске године у оквиру програма дуалног образовања.
1
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Руководилац Центра за едукацију и дуално образовање Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић изјавла је да ће ове фирме ученицима понудити око 4.300 места за учење кроз рад. 

Традиционално, највећу жељу да школује ђаке и еветуално будуће своје раднике показале су фирме машинске индустрије, као и обраде метала, које нуде обуку за будуће браваре-завариваче, индустријске механичаре, оператере машинске обраде резања. Ту су и технике за компјутерско управљање ЦНЦ машинама, елекротехника је, такође, веома важна нашим привредницима те су електричар и техничар мехатронике међу најтраженијим профилима. Тражени су и угоститељство, туризам, трговина и профили, као што су трговац, кувар, конобар. 

У Србији је до сада кроз дуално образовање прошло или се још у њему школује 15.800 ученика

Ове године велика тражња је и из подручја рада пољопривреде и прераде, односно производње хране, јер су тражени профили попут пекара, пољопривредних техничара, као и оператера у прехрамбеној индустрији. 

Фото: Ilustracija Pixabay.com

У понуди за реализацију по дуалном моделу образовања за школску 2024/2025. годину налази се и 10 нових образовних профила, а то су техничар рачунара, техничар за администрирање рачунарских мрежа, возач моторних возила, електротехничар за електронику на возилима, техничар електронике и аутоматике, козметички техничар, пољопривредни техничар дигиталних технологија, полагач облога, декоратер зидних површина и механичар грејне и расхладне технике”, навела је Ковачевић. 

Фото: Ilustracija Pixabay.com


И ђацима плата

Ђаци који се одлуче да прихвате понуду у дуалном образовању неће радити забадава, јер имају право на накнаду од фирми у износу 70 одсто од минималне цене рада. 

Следеће школске године, сходно уредби Владе Србије о финансијској подршци у дуалном образовању, ученици ће имати и могућност да добију додатну финансијску подршку уколико се определе за школовање за неко од дефицитарних занимања. Канцеларија за дуално образивање је најавила да ће се радити о суми од 5.000 динара, што ће бити додатни износ на накнаду коју исплаћују компаније, рекла је Ковачевић. Додала је да ова подршка Владе Србије истовремено обухвата и привреднике, јер ће они моћи да поврате уложена средстава у примену дуалног образовања у висини до 50 одсто исплаћених накнада ученицима.


 

У Србији је до сада кроз дуално образовање прошло или се још у њему школује 15.800 ученика, подршку пружа 186 школа, до сада је укључено 950 компанија, а из Привредне коморе Србије најављују да ће са следећом школском годином тај број бити повећан на 1.100. 

Фото: Ilustracija Pixabay.com

„Показатељ доброг рада овог модела образовање јесте то што 50 одсто ученика остаје да ради у струци, четвртина остаје да ради у компанијама где је стицала прва радна искуства кроз ово школовање”, истакла је Мирјана Ковачевић. 
 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести