На посао се вратило 52.900 радника у 512 компанија

С укидањем ванредног стања почиње и производња у фабричким халама, која је, додуше, с попуштањем мера заштите, у појединим фабрикама већ и покренута. Бројне фабрике током пандемије радиле су умањеним капацитетима, да би заштитиле раднике од болести, или зато што нису могле да продају робу из производног програма.
kancelarija
Фото: pixabay.com

– У последње две недеље 52.900 радника вратило се на посао у 512 компанија у нашој земљи – изјавио је министар финансија Синиша Мали, и навео да су то последњи подаци Привредне коморе Србије. – Отварањем фабрика и враћањем људи на посао ушли смо у пуцањ наставка развоја привреде. Не желимо да заостајемо, желимо да искористимо сваки дан и зато мислимо и сигурни смо да ће нам раст наше економије бити бољи од свих предвиђања која су дали и ММФ и Европска комисија.

Већ током пандемије KОВИД-19 враћен је на посао део радника из текстилне и обућарске индустрије, па се сада очекује да током ове и наредене седмице буде радно као што је то било и пре увођења ванредног стања . У обућарској индустрији, рецимо, имамо око 10.000 запослених у око 300 фабрика, док је текстилаца око 64.000 у 1.800 предузећа.

И фабрике воде корак по корак крећу да успостављају производњу, као раније. Директорка „Минакве” Сања Бјелица казала је за „Дневник” да наредне седмице креће поизводња у пуном обиму јер су током ванредног стања радили трећину мање од уобичајеног капацитета, и за то имали оправдање.

– Потражња за водом је била мања, пошто су продавнице радиле скраћено па су наруyбине биле спрам количине која се могла продати у условима новог радног времена – казала је директорка Бјелица. 

Индустрију минералних вода Србије чине тридесетак фабрика с око 3.000 запослених.

Директорка овог пословног удружења Невенка Стојменовић је рекла да су све фабрике радиле и током пандемије коронавируса, с тим што су се запослени смењивали недељно, те да се током епидемије највише куповала вода од литра и по и два литра, док боце од пола литра, због затворених угоститељских објеката, нису биле тражене.

Фабрика чоколаде „Еуген” у Новом Саду покренуће производњу у пуном обиму наредне седмице. У току је планирање поновног рада јер се током ванредног стања нису правиле чоколаде већ је администрација од куће одговарала на потребе купаца.

Салони намештаја планирају да почну рад од 18. маја, па ће онда кренути да раде и столари и тапетари у фабрикама намештаја. Директор фабрике намештаја „Бајмок” у Бајмоку Александар Филиповић је навео да су радили до почетка априла, а онда престали јер су салони закључали изложбени простор.

– Као што није било радно у нашој фабрици, исто је било и у другима – казао је Филиповић и подвукао да домаће фабрике намештаја у томе нису биле усамљене већ су тако поступале и оне у иностранству. – Сада, по укидању ванредног стања, покрећемо производњу, чим стигне 18. мај. Већ имамо поруyбине одраније за домаће купце и оне са стране, из земаља окружења и далеко, из Русије, само да се и тамо заразна болест сузбије.

За разлику од поменутих привредника, има и оних којима коронавирус није сметао.То су металци, који су и сада показали колико су добро организовани и пословни јер се од више од 150 компанија с преко 8.000 радника, радило уобичајено.

– Сва предузећа у покрајини радила су и сада раде пуним капацитетом – казао је за „Дневник” менаyер Метал кластера Војводине (МКВ)  Зоран Пекез. – Током епидемије металци нису користили годишње одморе, осим што су на одмор били упућени запослени старији од 65 година. И извоз је текао непрекидно, с тим што је у прво време епидемије било мало потешкоћа у међународном транспорту, при преласку границе, које су се огледале у томе што је радници који су ишли до инокупаца да монтирају већ испоручену опрему, требало да имају негативан тест на KОВИД-19 и евентуално буду у карантину по преласку границе. И сада имамо и робе на лагеру, додуше не много, и то је опрема која треба да се монтира и тестира на месту испоруке инопатрнерима.

Металци ће запошљавати

Пекез је предочио да Металски кластер Војводине окупља мала и средња предузећа и ради на повећању домаће производње и извоза.

– Страни инвеститори нису наш превасходни циљ, иако их наша држава подржава значајније него нас – нагласио је менаyер МКВ-а, и истакао да је и сада Кластер показао снагу повећањем обима производње и извоза, очувањем постојећих радних места и отварањем нових.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести