У плану изградња два нова међународна аеродрома у Србији

БЕОГРАД: Поред постојећа четири аеродрома који су у функцији међународног ваздушног саобраћаја, у Србији је у плану изградња још два аеродрома, још једног у Београду и једног у Новом Саду, кажу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
avion
Фото: pixabay.com

Тачна локација два нова међународна аеродрома, њихова површина, време изградње и инвестициона вредност биће одређени у даљој разради планске и техничке документације, прецизирају за Танјуг у министарству.

Објашњавају да се Просторни планом Републике Србије од 2021 до 2035. дефинише потреба дугорочне резервације простора за потребе изградње нових аеродрома у Београду и Новом Саду.

"Пре доношења одлука о изградњи неопходно је извршити детаљна истраживања, израдити детаљнију планску и техничку документацију, као и решити друга питања", наводе у министарству.

Како је раније пренела еКапија, нови београдски аеродром градиће се код Добановаца, на новој локацији на 10 километара западно од аеродрома "Никола Тесла", 24 километра од Београда у непосредној близини ауто-пута Е70 на потезу Грмовац - Добановци - Деч.

Комплекс, како наводи еКапија, требало би да буде површине око 1.100 хектара, са три полетно-слетне стазе, два путничка терминала, два робна терминала, логистичком и слободном царинском зоном, модерном навигационом опремом и системом светлосног обележавања и кодном ознаком аеродрома 4Ф.

Када је реч о Новом Саду, преноси тај портал, градња је планирана на локацији која се налази око 15 километара југоисточно од највећег града на северу Србије, у непосредној близини ауто-пута А1, на потезу Ковиљ - Шајкаш - Будисава, са обухватом од око 300 хектара и кодном ознаком аеродрома 4Е.

Непосредна близина пруге представља перспективу за развој робног, мултимодалног транспорта, наведено је у документацији, пише еКапија.

У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре кажу да у Србији укупно има 36 аеродрома, од којих су три аеродрома са сертификатом и један са дозволом за коришћење, који су у функцији међународног ваздушног саобраћаја.

Додају да има 18 аеродрома са дозволом за коришћење намењених за обављање јавног авио превоза или обуку пилота и 14 аеродрома за сагласношћу за коришћење који нису у функцији јавног авио саобраћаја и обуке.

Како наводе у министарству, Просторним планом Републике Србије предложена је основна концепција просторног развоја аеродромске инфраструктуре.

Та концепција се, кажу, заснива на развоју и опремању међународних аеродрома и даљој реализацији пројеката у оквиру мреже аеродрома са дозволом и аеродрома са сагласношћу који у територијалном смислу чине мрежу регионалних аеродрома.

Аеродроми Ниш, Краљево (Чачак) и Приштина су део мреже међународних аеродрома у Србији, додају у министарству.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести