Струја удара 100 динара по просечном месечном рачуну

Електрична енергија у Србији ће од 1. фебруара наредне године бити скупља 3,4 одсто, а то би требало да значи да ће просечни рачун домаћинства бити виши од досадашњих око 100 динара.
struja
Фото: Dnevnik.rs

Тако ће од фебруара просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама, у које спадају домаћинства и мали купци, бити 7,86 динара по киловат-сату. Иначе, последњи пут струја је поскупела у новембру 2019. године, а од тада је просечна цена по киловат-сату 7,3 динара.

Да ће електрична енергија поскупети у јавности се говори већ неколико месеци, али промене цене није било. Сада је повећање цене струје, које ће уследити за нешто мало више од месеца а осетиће се на рачунима који ће на кућне адресе стизати у марту следеће године, извесно јер је одлуку о томе донео Савет Агенције за енергетику, дајући сагласност на одлуку о цени електричне енергије за гарантовано снабдевање, на захтев ЈП „Електропривреда Србије”. У АЕРС-у истичу да је цена утврђена на основу максимално одобреног прихода, без пореза и такси, као и да ће и након корекције, прве од новембра 2019. године, цена електричне енергије у Србији и даље бити значајно нижа од оних у земљама региона и Европе.


Рачун већи и у јануару

Крајња цифра на рачуну који се месечно плаћа за потрошену струју збир је неколико ставки који се обрачунавају уз потрошене киловате. Тако ће, иако ће струја поскупети у фебруару наредне године, рачуни бити увећани непуних 50 динара већ приликом обрачуна јануарске потрошње. Наиме, од 1. јануара ће такса за јавни сервис бити виша и уместо 255 динара та ставка ће бити 299, а пошто се грађанима тај трошак обрачунава на рачунима за утрошену струју, цех ће, и уз исту потрошњу, бити већи већ првог месеца следеће године.


Дакле, рачуни за струју биће виши, али је за оне који се греју користећи електричну енергију олакшање је, ипак, то што ће се то десити практично пред крај грејне сезоне. Иако просечни рачуни за струју неће бити много виши него сада, сигурно је да је ће утицати на то да се већ танки кућни буџети додатно истање, а то се посебно односи на потрошаче који се не уклапају у просечну потрошњу.

Наиме, ни сада рачуни за потрошену електричну енергије оних који домаћинства греју на струју нису мали, а уз нове цене, ма како да је корекција мала, додатно расту, па је и те како важно дообро водити рачуна о томе када се киловати троше. Тако ће просечни рачун за струју од око 3.300 динара, бити око 100 динара виши, али што је потрошња струје већа, већи су и износи који се плаћају, иако је проценат поскупљења исти. Ако је сада за потрошњу 400 киловата струје, што значи да је највећи број киловата потрошен у најјефтинијој, зеленој зони, те исти број скупих и јефтиних киловата, рачун око 3.300, од фебруара ће бити нешто већи од 3.400 динара. Уз исту потрошњу киловата, али 300 скупих и 100 јефтиних, рачун ће се са садашњих око 3.900 динара, уз поскупљење од 3,4 одсто приближити износу од око 4.100 динара. Ако потрошња пређе у црвену зону, у којој су киловати три пута скупљи – рачуни се увећавају за веће износе. Тако је уз потрошених 1.700 киловата и исти број скупих и јефтиних сада рачун око 14.000 динара, а од фебруара би могао бити близу 14.500 динара. Уз потрошњу 1.150 скупих и 550 јефтиних киловата сада је рачун око 16.500 динара, а од фебруара би могао бити и виши од 17.000 динара. Ако се троши исти број киловата, али у обрнутој сразмери, сада је рачун око 11.500 динара, а од фебруара би се могао приближити износу од 12.000 динара.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести