Домаћинство Чокића из Орловата: Квалитетним поврћем против увоза

ЗРЕЊАНИН: Прве главице купуса са пола ланца њиве, колико се ове године нашло у пољопривредном газдинству Златоја Чокића у Орловату, већ су посечене. За који дан почеће и сечење комплетног овогодишњег приноса.
p
Фото: Dnevnik.rs

Ове године смо засадили две сорте, „Марло“ и „Коронет“, и јако смо задовољни приносом. „Марло“ је одлична сорта за кисељење, а главица буде тешка између 3,5 и 4 килограма, док је „Коронет“ тврђи. Њега остављамо у хладњачи и продајемо га као свеж током зиме, каже Златоје Чокић.

Купус је на њиви која се налази поред Тамиша, па су га Чокићи редовно заливали. Одабрали су и добре сорте, па су овогодишњим родом, али и ценом, сасвим задовољни.

Продаваћемо га од куће и на пијаци. Цена ће му бити од 10 до 15 динара на велико, а 20 динара за килограм на мало, објашњава Златоје.

Чокићи су, иначе, нови у повртарству. Ово им је тек трећа година како се баве овом граном пољопривреде.

У почетку је било толико тешко да смо мислили да одустанемо. А онда, нека повртарска култура  „извади“ годину, па нам да ветар у леђа за наредну. Све сејемо на отвореном и на релативно малим површинама. Лакше продамо род, а ако буде штете, када је на мањој површини и губици су мањи, објашњава Златоје Чокић.

Ове године, Чокићи су, осим купуса, имали кромпир, паприку, краставце корнишоне и кукуруз шећерац.


Зечеви и јазавци праве штету Чокићи сву повртарску производњу имају на отвореном. А кад је купус на њиви, мамац је за зечеве

Велики проблем ове године су нам направили зечеви, жали се Златоје.

Прегризли су, додаје, најмање 10.000 стабљика младог расада, па су морали да поново саде.

Чак расад ни не поједу, само га прегризу. Немам решење, осим да оградимо њиву, али то нам је велико улагање, а питање је колико се исплати. А јазавци нам гризу црева за заливање, вели наш саговорник.


Имамо већ сталне муштерије које знају да ће код нас купити квалитетно и здраво поврће. И ми у кући једемо то што узгајимо. Деца уберу парадајз и само га мало обришу. Водимо рачуна о свему, јер су нам муштерије јако важне, истиче наш саговорник.

У плану за наредну годину остају културе које су сејане и до сада.

Не планирамо ни пластенике ни промену култура које ћемо сејати. Ово нам се показало као добро и наставићемо тако и у наредном периоду. Можда ћемо повећати површину под кромпиром, да бисмо искористили хладњачу, наводи Златоје.

Њему у маркетиншком делу посла помаже супруга Бранислава, са којом има троје деце.

Има у Орловату, а и у околним местима, још младих породица које су се окренуле повртарству и остале на селу. Али, држава не помаже ни мало. Уби нас увоз. Увози се парадајз из Албаније, поред нашег лепшег и здравијег. Ми са таквом конкуренцијом не можемо да се носимо. Остаје нам само да задржимо наш квалитет и наше муштерије, и тако победимо, закључује Златоје Чокић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести