Овде расте специфична сорта руже - казанлушка ружа, коју су, како се верује, пре много векова донели војници Александра Македонског из сиријског града Дамаска. Због погодне климе и плодног тла у долини реке Тунџе на којем је расла, она се развила у посебну сорту, која је данас један од националних симбола.
У мају, када ова биљка цвета, цела та област у Бугарској претвара се у цветно море у којем „пливају” шарене руже најлепших мириса. Крајем маја и почетком јуна овде се слије хиљаде радозналих туриста, који, уз мештане околних села, који живе од узгоја и обраде ружа, беру ово цвеће које се потом у џаковима носи у дестилерије у којима се даље припрема и обрађује не би ли се добило ружино уље, по којем је овај крај надалеко познат. Како смо сазнали, руже се овде беру у рану зору, пре него што испари роса, а искусни берачи тврде да се руже секу тачно испод главице. Брање прате дружења и песме, као и Фестивал ружа уз многобројне традиционалне обреде и обичаје.
Чак 85 одсто светске производње ружиног уља стиже управо са овог места и слови за једно од најквалитетнијих у свету, па се користи за најскупље парфеме, али и бројне козметичке препарате. Занимљиво је, међутим, што ће 30 ружа произвести тек једну кап ружиног уља, а да би се добио килограм ове есенције потребно је између 3.000 и 4.000 килограма ружиних латица. Због тога и не чуди што у свету уље бугарске руже слови за „течно злато” јер се на тржишту продаје и за више од 7.000 евра по килограму. Имајући у виду његову вредност, уље руже чува се у специјалном трезору у Софији, а даље се транспортује у специјално опремљеним и заштићеним месинганим посудама обавијеним платном, чији се отвор затвара посебним печатним воском који је настао још 1934. године и којим се даје на аутентичности бугарског ружиног уља.
Дуж ове мирисне регије налази се на десетине приватних дестилерија у којима се производи ружино уље. Једна од њих, а можда и најпознатија, инспирисана долином ружа, претворена је у етнографски комплекс под називом „Дамасцена” крај насеља Павел Бања. У њему расте чак 67 врста индустријске руже, које ће сасвим сигурно обрадовати туристе и када сезона бербе буде завршена. Овде се налази и Етнографска збирка са предметима за домаћинство из 19. и почетка 20. века, са производима које су локалци некада користили за израду ружиног уља. Туристи могу да погледају како су некада изгледала бурад у којима се прерађивало уље, али и савремене дестилерије за производњу, као и занати којима су се мештани некада бавили. У „Дамасцени” се може посетити и храм ружа који је од врха до дна исцртан муралима који причају о прошлости и историји бербе и преради овог цвећа. У њему су смештени казани у којима се данас одвија процес ферментације и то, како смо сазнали, врло сличан оном којим се добија и ракија. У време бербе овде се уживо може пратити процес ружичења.
Овај комплекс краси и парк у којем пролазнике весело поздрављају бели и црни лабудови, а врт овог комплекса богат је украсним ружама које се налазе у алеји, на тераси и величанственом амфитеататру ружа. Овај амфитеатар не може, а да не измами уздахе и мук када у њега уђете, јер су дуж његових степеника засађене различите сорте индустријске руже, чији мириси и боје весело поздрављају све одушевљене туристе, који се управо овде најдуже задржавају не би ли направили најлепше фотографије. Неки овде застану, седну и свим чулима уживају, како у мирису тако и у призору који се овде пружа. Занимљиво је да се у овом амфитеатру одвијају и различите културне манифестације, па верујемо да је заиста несвакидашњи доживљај пратити неки концерт седећи међу најдивнијим ружама.
Комплекс „Дамасцена” у свом саставу има и ресторан, који свакако не треба заобићи” приликом посете, јер овде може да се проба и храна са укусом руже. Наиме, како смо сазнали, ружина водица и уље овде се користе као неизоставни зачин и додатак јелима. Тако се пилетина, примера ради, прска ружином водицом, док је укус умака неретко обогаћен прахом од руже. У понуди ресторана, сасвим несвакидашње, је и освежавајућа лимунада са укусом руже, као и бренди и ликер од руже, али и слаткиши попут специјалног чизкејка. Сазнали смо и да се овде производи и ракија од руже, позната као ђул ракија, као и слатко од овог цвећа, које се користи и за ароматерапију. Иначе, у комплексу могу да се пазаре и бројни производи са есенцијом руже попут сапунчића, уља, воде, козметички препарати, али и мед, локум и бомбоне са укусом руже.
Владимир Бијелић