„Библиотека” Слободана Шушњевића у Хало говорници

На дан када је Народна библиотека Србије страдала током бомбардовања Београда 1941. године, Слободан Шушњевић одабере једну „Хало говорницу” у граду и у њој постави полицу са књигама
 „Biblioteka” Slobodana Šušnjevića u halo govornici foto: L. Radlovački
Фото: „Библиотека” Слободана Шушњевића у хало говорници фото: Л. Радловачки

Већ неколико година заредом Новосађанин Слободан Шушњевић на веома симболичан начин обележава 6. април, дан када је Народна библиотека Србије страдала током бомбардовања Београда 1941. године - одабере једну „Хало говорницу” у граду у којој постави полицу са старим књигама.

Тако су пролазницима на располагању разни наслови са симболичним посветама, а идеја је да тај концепт функционише као права библиотека, те да, онај ко позајми књигу, врати је на место и тако да прилику и другима да је прочитају. Међутим, тако нешто није заживело у том смислу, али свакако да Новосађани имају манир да узму дело које им западне за око, као и да га задрже.

- Ово сам почео са другарима још ’80-тих година, када смо се договорили да 6. априла купујемо књиге које наменски обележавају тај дан - присећа се Шушњевић. - Онда сам скапирао да ове говорнице мање служе првобитној сврси, а добар су заклон од кише, па сам им дао нову сврху тако што унесем малу библиотеку којом људи могу да се послуже.

У жељи да подсети своје суграђане да је књига својеврсна конекција са прошлошћу и идентитетом, као и да нас сећа на многобројна дела изгорела у пожару, акцији се радо прикључују и његови пријатељи.

- Ово је инцидент али ниског интензитета, никоме није засметало то што користим говорнице за ову иницијативу - додаје новосадски активиста. - Водим рачуна да обележим ово тако што оставим неки траг на друштвеним мрежама, а имам и колеге из медија које то све пропрате.

Л. Радловачки

 

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести