БиоСенсова метео-станица за „паметнију” пољопривреду

НОВИ САД: У оквиру програма едукације у области „паметне пољопривреде”, представници Института „БиоСенс” су посетили Пољопривредну школу с Домом ученика у Футогу, да би поставили метео-станицу и пратећу опрему која омогућава њен рад.
meteo stanica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Тако ће ученици и наставници моћи да прате метеоролошке параметре који су неизоставан и важан фактор у пољопривредној производњи и из прве руке сазнају како примена савремених технологија омогућава уштеду ресурса и смањење ризика.

Програм је креиран у циљу унапређења квалитета образовања, а ученици ће имати прилике да се упознају с технологијама из области „паметне пољопривреде” и достигнућима у пољопривреди уопште, казала је пројект-менаџерка у Институту „БиоСенс” Исидора Стојачић. Како је додала, метео-станица с пратећом опремом, која је постављена испред школе, служиће за прикупљање метеоролошких података, које ће ученици моћи да очитају на „БиоСенсовој” платформи „АгроСенс”. Метеоролошке параметре, попут влажности ваздуха, температуре, како два метра изнад тла, тако и десет центиментара испод њега, количине падавина, сунчево зрачење и остале факторе моћи ће да анализирају и упоређују у различитим интервалима.

Како каже, циљ Института је да промовише развој „паметне пољопривреде”, али и подигне свест о њеном значају у данашње време, да би свеобухватна знања учинили доступним широј заједници. Након постављања метео-станице, организована је и обука за професоре у школи како да користе платформу „АгроСенс”, која омогућава праћење стања усева и планирање пољопривредних активности уз помоћ мобилног телефона или компјутера, на основу података прикупљених са сателита, дронова, робота, различитих сензора и метео-станица. Доступна је и у виду апликације коју ће ученици моћи да користе на својим паметним телефонима и тако ће моћи да виде како се нова технологија може користити у свакодневном животу.

Нама метео-станица много значи, првенствено због тога што у пољопривредној производњи једино не можемо утицати на време, а станица нам омогућава управо да контролишемо влажност, односно даје нам увид у тренутну количину падавина и ситуацију на терену, рекла је координаторка за практичну наставу у Пољопривредној школи у Футогу Љубица Пајић.

Моћи ћемо, додала је, у сваком тренутку да имамо податке која је влажност тла на површинама под одређеним биљним културама или онима на којима планирамо да сејемо и производимо.

Исто важи и за температуру, и то су два, за нас најзначајнија параметра који утичу на пољопривреду и биљну производњу, поручила је наша саговорница.

По њеним речима, ветар се такође може мерити и контролисати помоћу постављене станице, а целокупан процес пољопривредне производње ће том станицом бити модернизован и подигнут на виши ниво, добијајући потпуно нову, другачију димензију.

И. Бакмаз

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести