„Tiac Group”: Од канцеларије у стану до озбиљне компаније

Иако стране компаније у потрази за јефтином радном снагом све чешће долазе у наш град, има и оних који су истрајали у својим циљевима и успешно послују на домаћем терену.
Kompanija danas ima više od 20 zaposlenih Foto: S. Šušnjević
Фото: С. Шушњевић/Запослени

Међу њима су Владимир Мандић и Мита Стојић, који су 2004. године заједно основали компанију „Tiac Group”, и то у време када ИТ струка није била толико тражена као што је сада. Компанија данас има више од 20 запослених, иако их заједно с осталим компанијама које чине групацију „M&I System”, с којом су Мандић и Стојић остварили партнерство, има око 140.

Ипак, на почетку је све било другачије па су, како кажу, по оснивању компаније као канцеларију најпре користили Владимиров стан, мада су још као студенти на факултету, маштајући о томе да оснују сопствену фирму, у Митиној соби у дому имали три рачунара и стола и ту радили на пројектима.

Данас развијају мобилне и веб-апликације претежно за клијенте на тржишту Западне Европе

„За рачунаре смо почели да се интересујемо још када смо се 1997. године уписали на Факултет техничких наука, где смо завршили Софтверско инжењерство“, присећа се извршни директор Мита Стојић. „Када смо завршили факултет, обојица смо почели да радимо нешто своје, али смо ипак и даље имали жељу да оснујемо фирму јер смо веровали да знамо да радимо посао, и то боље од других, иако, заправо, нисмо знали ништа о бизнису.“

Учећи и усавршавајући свој посао, успели су да изграде сопствени бизнис и из мале фирме прерасту у озбиљну компанију. Данас развијају мобилне и веб-апликације претежно за клијенте на тржишту Западне Европе и Америке, премда се њихове услуге користе на свим континентима. Планови су им на почетку били другачији па су најпре желели да раде за регион.

Фото: Мита Стојић и Владимир Мандић Фото: С. Шушњевић

„Хтели смо да, када се наше тржиште опорави, будемо ту пре неких других компанија, међутим, убрзо смо схватили да се тржиште никада неће опоравити па смо се и ми оријентисали на западно тржште“,  казао је Мита Стојић.

Осим што су се потребе тржишта и технологије мењале, а конкуренција расла, због чега су, како кажу, морали да уозбиље свој рад, и у њиховој се компанији мого тога променило. Данас „Tiac Group” има своју организациону структуру те су њихови програмери кроз рад на пројектима подељени у различите групе.

Део запослених ради на интерним пројектима у оквиру „Tiac Lab” групе, која тестира нове технологије и развија њихове производе и услуге, део њих ради на клијентским пројектима, док једна група ради на одржавању софтвера за клијенте.


Два Индијанца и шеф

Име компаније „Tiac Group” настало је и пре него што су је основали. Наиме, Владимир и Мита су, заједно с још једним колегом, често радили заједничке пројекте за потребе студија. Међусобно су се кроз шалу ословљавали с „Индијанац”, док су једног од њих називали „шефом”, те су своју екипу за потребе представљања пројекта назвали „Два Индијанца и шеф”, што је на енглеском „Two Indians and Chief”. Њихов другар, који данас живи у Аустрији, почео је да их ословљава скраћеницом TIAC коју су касније одабрали за назив своје компаније.  


Развили софтвере на свим континентима

Пензије за више од 300.000 грађана Републике Српске евидентирају се и обрачунавају захваљујући софтверу који су развили запослени у новосадској ИТ компанији „Tiac Group”. Њихов програм за пензионо и инвалидско осигурање развијан је готово четири године, а на његовом одржавању ради се и данас. Програмски кодови те компаније користе и у ситемима на нафтним бушотинама на Пацифику и Антарктику и у великом делу америчког берзанског система. Такође, с партнерима су креирали платформу која се користи за информисање о томе како се јавним превозом може доћи из једне државе у другу. Новосадски ИТ стручњаци креирали су и веб-сајт „Књиголовац”, чији систем проналази књиге у српским књижарама по најнижој цени.  

Фото: Развили софтвере на свим континентима Фото: С. Шушњевић

Главна делатност компаније „Tiac Group” је израда сложенијих апликација, као и пројеката по поруyбини. Осим тога, ти програмери су креирали своју платформу на којој граде програме и, како кажу, план им је да такав систем усаврше јер им то скраћује време развоја, али и даје додатну вредност обављеног посла.

По речима извршног директора Мите Стојића, жеља им је да нека од њихових платформи „уроди плодом” и донесе већу продуктивност и додатну вредност, коју они као компанија пружају развијањем софтвера. У блиској будућности себе не виде као велику корпорацију, али ће се потрудити да буду већи него што јесу и што бољи у свом раду, одржавајући атмосферу која и сада влада у њиховим канцеларијама.

У тој новосадској ИТ компанији готово да је једнак број програмера и програмерки. Њихов се рад веома поштује и цени па се тако сваке године бира најбољи или најбоља међу њима.

Рад по „Гугловим” Стандардима

Пошто програмерски посао уме да буде стресан јер је често обавезан роковима и условљен очекивањима клијената, у компанији „Tiac Group” се предано ради на одржавању позитивне атмосфере. По речима директора Владимира Мандића, и селекција запослених је веома битна јер је веома важно како ће се неко уклопити у колектив.

„Програмирање буде некада забавно, али у ударним периодима ипак може бити стресно па треба имати добро окружење, а осим тога, битно је да сви буду тимски играчи“,  објаснио је Мандић, и додао да им је жеља да граде осећај мале фирме те да се њихове колеге на послу осећају као код куће. „То је једна од техника како тај стрес у послу може да се контролише. Ми желимо да сви буду добри са свима и да сви могу у сваком тренутку да нам се обрате.“

Фото: Рад по „Гугловим” Стандардима Фото: С. Шушњевић

У њиховој компанији постављени су и неки „Гуглови” стандарди па се тако подстичу здраве навике и физичке активности. Запослени у паузама између програмирања кроз „happy hour” могу да играју стони фудбал или пикадо, раде згибове и заједно уживају у ручку. Осим тога, често се организују различита дружења.

„Схватили смо да је наша улога попут селектора за фудбалску репрезентацију – ако ми пуштамо некога да игра за наш тим, од тога какву селекцију направимо зависиће и како ће цео тај тим да игра, односно да ли ће бити срећан или мање срећан“,  објаснио је Владимир Мандић.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести