У Богословији настава онлајн, за матуру се чекају инструкције

Нешто по затварању Богословије „Свети Арсеније” у Сремским Карловцима и распуштању ђака, по упутствима патријарха српског Иринеја због пандемије коронавируса, и ђаци те школе почели су да похађају такозвану онлајн наставу захваљујући савременим технологијама.
р
Фото: Дневник З. Милосављевић

Вршилац дужности ректора Карловачке богословије протојереј мр Јован Милановић каже де је ради праћења наставе успостављен систем „Гугл” учионице и да су професори у највећој мери активни у тој образовној платформи. Напомиње да углавном сваки професор према својим способностима и вештинама припрема и одржава редовно наставу.  – Интересантно је да ђаци веома добро реагују на тај облик учења – каже ректор Јован Милановић. – Савремене технологије су постале саставни и неизоставни део живота сваког појединца, а посебно омладине, која без страха и задршке прибегава њиховом коришћењу. Сви ученици су активни на платформи „Гугл учионице” онолико колико поседују знања, а нама је битно да они показују одговорност. Тек неколицина њих није успела најбоље да схвати како то функционише. Сви чак добијају и оцене и сада чекамо упутства о томе да ли ћемо то узимати у обзир и рачунати приликом закључивања оцеан, и како. Констатовали смо да би тај вид образовања који укључује коришћење савремених технологија, па чак и ову платформу „Гугл учионице”, у неком смислу могао остати активан и када се вратимо редовном образовном процесу.

У Карловачкој богословији ишчекују упутства и за то како ће матуранти полагати завршне испите. По наставном плану, требало је да матуранти, ученици петог разреда, њих двадесет тројица, заврше наставу 23. маја, а сви остали 30. маја. Од 1. до 6. јуна првобитно је планирано полагање матурских испита из шест општеобразовних и црквених предмета – Свето писмо Старог и Новог завета, Историја хришћанске цркве с историјом Српске цркве, Догматика с етиком, Црквено појање, Црквено право и Литургика. Богослови матурске испите полажу прво усмено па писмено. Усмени део излажу пред комисијом којој председава изасланик  Светог архијерејског синода.

– Да ли ће се то одвијати овог пута, и како, верујем да ће бити решено у нередном периоду – истиче Милановић, додајући да одређене специфичности Богословије, као што је чињеница да је похађају ђаци који долазе из више држава, попут Аустрије, Швајцарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Италије, донекле отежава решавање питања наставка школовања и завршетка школске године. – Због тога морамо водити рачуна о томе да одговоримо и на изазове на које друге школе не морају да обрате пажњу. Ми смо синодална школа и чекамо инструкције Светог архијерејског синода. Надамо се да ћемо добити могућност да ову школску годину приведемо крају на најбољи и најквалитетнији начин, да бар матура буде завршена онако како би требало и како је уобичајено. Верујем да ћемо изнаћи најбоље решење, поштујући  мере које нам буде одредио Свети архијерејски синод, полазећи од претпоставке да се вреднује сваки труд и рад који су уложени, па макар и на овај начин.

Текст и фото: З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести