Укуси Војводине у Лиманском парку: Ђаконије разних фела

НОВИ САД: Трећи гастрономски фестивал „Укуси Војводине”, који промовише аутентичне производе и јела војвођанске кухиње, биће одржан 7. и 8. септембра у Лиманском парку.
hrana ukusi vojvodine
Фото: Dnevnik (arhiva)

У пријатном амбијенту, на око три хектара површине, посетиоцима ће се представити између 90 и 100 произвођача хране и пића, малих газдинстава и ресторана. Богатство Војводине у области хране и пића је изузетно, али недовољно искоришћено, тако да је мисија и визија Удружења „Интерфест” да војвођанска кухиња нађе своје место на ено-гастрономској мапи Европе, те да се помогу и оснаже мали произвођачи, саопштено је јуче на конференцији за медије.

Заступљени су сви укуси који могу да покажу шта је то Војводина, када је реч о традиционалним укусима, али и неким новим, објаснила је Јадранка Бељан Балабан.

Како је додала, око 80 одсто пријављених излагача и раније је учествовало, а заједно с њима припремају наступе, договарају меније, да би се што боље представили.

Организатори најављују богату понуду јела, од различитих врста паприкаша, рибљих чорби и јела од рибе, пасуља, сарме, сатараша, до слаткиша попут штрудли и сличних. Током два дана фестивала, посетиоци ће имати прилику да се врате у детињство и присете мириса „бакине кухиње”, те пробају јела која данашње домаћице често немају довољно времена да зготове. Цене свих производа су промотивне, повољније него у продавницама и ресторанима, а порције ће бити издашне.

Музички уредник фестивала Александар Дујин, који је ове године компоновао шпицу за промотивни спот фестивала, каже да је програм конципиран као микс класичне музике, yеза и традиционалне музике с овог поднебља. У Лиманском парку биће постављене две бине, велика и мала, а публику очекују наступи гудачког и тамбурашког оркестра, као и АКУД-а „Соња Маринковић”, који ће представити музику народа и народности Војводине.

Директор Туристичке организације Новог Сада (ТОНС) Бранислав Кнежевић сматра да су „Укуси Војводине” породични догађај с много садржаја за све узрасте, који се одржава у Лиманском парку где сви воле да проводе време. Осим тога, посетиоци ће имати прилику да дегустирају различите укусе Војводине, а, како је Кнежевић рекао, не би требало заборавити ни да фестивал презентује домаће производе и произвођаче те даје људима прилику да се упознају и повежу.

Фестивал су подржали Град Нови Сад и ТОНС, као и Покрајина, односно Секретаријат за привреду, а пријатељи фестивала су компаније „Неопланта” и „Витамин” Хоргош.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести