Банатска магистрала ујединила позицију и опозицију

Скупштина Војводине је на данашњој седници, без гласова против, усвојила Просторни план Подручја посебне намене за саобраћајницу односно саобраћајни пут првог реда број 24, такозвану Банатску магистралу, и четири предлога за израду просторних планова Јегричке, Потамишја, Поњавице и Канала Бегеј. 
Skupstina Vojvodine
Фото: Dnevnik.rs

За Просторни план Подручја посебне намене је гласала и владајућа коалиција и опозиција јер, како се чуло у расправи, ради се о ванстраначком матиријалу, који је од општег интереса. Од присутна 102 посланика документ су подржала 92, док десет није гласало. Међу тим уздржанима су били посланици из „Доста је било”, који су јуче због ситуације у друштву бојкотовали рад Скупштине на тај начин што нису учествовали ни у дискусији ни у гласању.

У расправи је истакнуто да је Банатска магистрала изузетно значајна за развој инфраструктуре у Банату као најмање инфраструктурно развијеном делу Војводине и да ће дати пун допринос што бољем уређењу Баната. Како је рекао покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, Покрајинска влада је изашла у сусрет захтевима јединица локалних самоуправа и Завода за урбанизам Војводине да се ураде одређени просторни планови који су у овом тренутку неопходни, као што је пример с каналом Бегеј.

– Зашто канал Бегеј? Зато што већ постоје одговарајућа средства за уређење тог каналског правца која су добијена из ИПА пројекта прекограничне сарадње с Републиком Румунијом – навео је Галић, одговарајући на примедбе због чега Канал Бегеј има предност у односу на Велики бачки канал, црну еколошку тачку Европе.

Он је навео да би на основу тог пројекта Србија могла да добити 6,8 милиона евра, али нема просторног плана. Како је рекао, канал мора да се очисти јер постоји један чеп од Клека до државне границе од 32 километра који није плован.

– Новац за то постоји, потребно је само спровести само одређену планску документацију – навео је Галић.

Посланици су саслушали и прошлогодишњи извештај покрајинског заштитника грађана. О документу који садржи око 830 обрађених предмета парламент не гласа, али је, као и ранијих година, и овај пут отворена расправа. Шеф посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић је рекао да његова странка и даље инсистира на томе да се назив институције заштитника грађана на покрајинском нивоу усклади с Уставом јер, како је навео, Устав познаје само термин заштитник грађана, а не и термин омбудсман. По његовој оцени, извештај заштитника грађана је уопштен.

Thumbnail

Он је казао и да из године у годину опада број притужби грађана заштитнику грађана јер они лагано губе стрпљење да ће им покрајински заштитник грађана помоћи у решавању њихових проблема. Јакшић је затражио да се заштитник грађана бави и извршитељима који, како је навео, грађанима „деру кожу с леђа”.

Посланица ЛСВ-а Маја Седларевић је позвала омбудсмана да присуствује седницама скупштинских одбора да би посланици о извештају могли да дискутују с њим, да му укажу на пропусте и дају сугестије. Коментаришући извештај, замерила је што је скраћен на трећину претходних и због тога што не постоје заменици заштитника грађана за родну равноправност и права детета. Маја Седларевић је похвалила што се извештај бави и мигрантском децом.

– Желела бих да похвалим што се у извештају први пут појавио део о деци-мигрантима и искрено се надам да ће у будућности рад Канцеларије покрајинског омбдусмана бити као што сте најавили, тиме поздрављам и одржавање међународне конференције о мигрантској кризи – рекла је Маја Седларевић.

Она је изразила задовољство што се извештај бави не само децом-мигрантима него уопште и избеглицама и мигрантима и, како је додала, издвојила би жене-мигранте, које су такође веома угрожена категорија. Похвално је говорила и о томе да Скупштина Војводине коначно има више од 30 одсто жена у посланичким клупама, што је од 2012. године случај у Народној скупштини и локалним парламентима, али сматра да је и даље проблематична извршна власт јер од 2000. године до данас у Покрајинској влади има само једна жена.

Шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов је такође рекао да извештај није обиман као што су били претходни, који су имали најмање по 120 страница, али да је суштина у надлежности заштитника грађана који је сад „конзумиран”. Како је навео, ни то још није у потпуности у оквиру онога што Покрајинска скупштинска одлука о заштитнику грађана предвиђа јер има још неких ствари који су изван тог контекста, али је очигледна намера, што у име посланичке групе СНС-а жели да поздрави, да се обудсман придржава својих надлежности, а то је да штити законитост и да штити грађане од незаконитог понашања управе.

– То није био случај у претходном периоду – рекао је Јованов. – Друго, овај извештај је у потпуности очишћен од било каквих политичких опаски, било каквих коментара који се тичу политике, и то треба нагласити.

Е. Марјанов – А. Савановић

Фото: Р. Хаџић

Јакшић: Шта је с домаћом емиграцијом?

– Дефинитивно смо добили сажетији, односно краћи извештај, али који је пун општих места – рекао је Ђурађ Јакшић, коментаришући извештај омбудсмана. – Наша кључна замерка је да се у извештају за 2016. годину покрајински заштитник грађана бави имигрантима с Блиског истока, а ни једног тренутка не помиње домаћу емиграцију и чињеницу да је више десетине хиљада младих и високообразованих људи напустило Републику Србију, па самим тим велики део и АП Војводину, зато што нису остварили своје елементарно људско право, право на рад јер врло често до посла пре њих долазе ови с лажним факултетским дипломама. То је суморна српска стварност коју морамо из корена мењати.

Политичко прегруписавање

Thumbnail

Данашња седница Скупштине Војводине обиловала је новостима из посланичких група. Посланичка група СПС-а додала је у свој назив и Јединствену Србију, јер су два посланика те странке Горан Гонђа и Славенко Унковић, који су до сада били без посланичке групе, приступили посланичкој групи социјалиста. ЈС је на покрајинским изборима наступио на листи са СПС-ом, али посланици те странке до данас нису били у саставу јединствене посланичке групе. Бивша посланица ЈС-а Јована Меденица, која је у међувремену прешла у СНС, приступила је јуче посланичкој групи „Александар Вучић – Србија побеђује“.

Посланичку групу „За Војводину рада и знања ДС – ДСХВ” напустио је Борислав Новаковић, који је био и шеф те посланичке групе. Он је иступио из ДС-а уочи председничких избора јер је подржао кандидатуру Вука Јеремића, док је странака којој је припадао подршку дала Саши Јанковићу. Новаковићевим одласком та посланичка група остала је и без шефа, кога ће изабрати највероватније до наредне скупштинске седнице.

Новаковић се прикључио посланичкој групи „Алтернатива за Војводину”, у којој је данас било најдинамичније. Уместо Тамаша Корхеца, који је изабран за судију Уставног суда Србије, као нови покрајински посланик изабран је Акош Ервеђи. Осим Новаковића, тој посланичкој групи пришла је и Злата Ђерић, која је чланица Нове Србије, а изабрана је с листе „Александар Вучић – Србија побеђује”. Због прегруписавања у тој посланичкој групи, која сад броји седам посланика, шефица групе у даљем раду биће Јелена Балашевић, а њен заменик Арон Чонка.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести