ХРВАТСКА ПОСЛЕ ПЕТЕРАЦА и победе над Италијом ДО ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ ТРОНА; Бронза за Шпанију која је надиграла Француску најпријатније изненађење у Катару

У узбудљивој финалној утакмици победник је добијен тек после петераца. У мечу у којем ни једна екипа није имала предност од два гола славили су Хрвати 15:13 (2:3, 3:2, 3:2, 3:4- 4:2).
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Lee Jin-man)

Бурић је пет секунди пре краја изборио петерце у којем је његова екипа имала више концентрације. Жувела је постигао гол за трон. Петерци су били на страни Хрватске и против Француза у полуфиналу. У финалу су чешће били у вођству али су се на крају спашавали.

Стрелци из петераца: Маринић-Крагић, Бурић, Харков, Жувела за Хрватску, Фондели, Прешути за Италију Дел Лунго је одбранио ударац Фатовића, Еченике је погодио пречку, Анић је одбранио Ди Фулвију и после гола Жувеле све је било готово – Хрватска је трећи пут првак света!

Одмах је било видљиво да ће одбране решавати. На обе стране агресивне,с а мало простора за упливавање. Хрватску је два пута у вођство доводио Харков. Ди Фулвио и Фондели су из игре матирали Бијача а прво вођство Италији донео је Фондели са првом реализацијом играча више из трећег покушаја. Са 3:2 за Италију је завршена борбена, нервозна прва четвртина.

Харков је наставио серију, трећи гол из даљине за 3:3. Ако је он блистао у нападу, Бијач је имао две сјајне интервенције. Ди Фулвио је вратио предност, док је ривал пропуштао прилике са играчем више. Тек четврту шансу у других осам минута, после тајм аута Ивице Туцака, је искористио Маринић-Крагић.

Добили су затим Италијани играчку предност, па је Кампања попут колеге узео минут одмора. Само резултата није било. Врлић је у контри изборио петерац и Маринић-Крагић то није пропустио да искористи. После серије грешака на обе стране, Прешути је 55 секунди пред велики одмор погодио са играчем више за 5:5.

Распламсала се борба у трећем делу, 10 искључења, два петерца за Италију које је зарадио Ди Фулвио а реализовао Фондели. Харков и Врлић су савладали Дел Лонга. У самом финишу Бурић је из контре донео Хрватској вођство 8:7. које је бриљантном интервенцијом са играчем мање у самом финишу сачувао Бијач. Хрватска је имала играча више 14-5, један петерац реализован, Италија 10-2 и три реализована ударца са пет метара.

У првом нападу у завршних осам минута Марцијали је искористио отпадак после одбране Бијача и изједначио 8:8. Кратко је то трајало Биљака је искористио играла више уа 9:8. Мајсторски је Фондели преварио Бијача за реми на средини четвртине. Маринић Крагић и Фондели су наставили резултатски егал.

Тачно 100 секунди пре краја Фондели реализовао трећи петерац. Туцак је затражио тајм аут после искључења играча Италије 1,16 до краја. Обранила се Италија блоком и трошила време, Хрватска је имала 29 секунди, Бијач је кренуо у напад. Бурић је пет секунди пре краја изједначио. Фонделијев покушај је завршио у рукама Бијача. Стигли су петерци у којима је за Хрватску бранио прво Анић, па Бијач. А све је решио Жувела.

 

Бронзу је освојила Шпанија, која је потврдила статус фаворита против Француске, највећег изненађења турнира, и победила са 14:10 (4:1, 5:3, 2:2, 3:4). Пуних шест минута су одбране царевале у првој четвртини . Агилнији Шпанци су чешће добијали играча више, трећу прилику је за 1:0 реализовао Санахуја. У наредном нападу је Бјорк изједначио да би све било решено у последњих деведесет секунди. Прво погодак Мунариза, па његова сјајна асистенција Дел Тору и на крају гол Пероне из петерца.

Унаи Аугире је био у свом елементу, француски напад је тешко долазио до праве шансе. Трзај Француза је био у првих неколико минута друге четвртине. Са два гола су пратили ефикасност шпанског напада. Смањили су на 5:3 да би тада „фурија“ почела да игра у Пероне ритму. Командовао је капитен у одбрани, асистирао, погађао. На гол „галских петлова“, Шпанија је одговарала са два. На полувремену 9:4.

Разлика се после трећег дела није повећавала. Прваци Европе су одрадјивали посао. Одлична одбрана је омогућила две ефикасне контре Гранадосу а обојица Вернуа су успели да нађу пут до Аугиреове мреже.

Непуна три минута пре краја Француска је смањила на 12:9 добијајући стално играча више. Санахуја је распршио све дилеме око победника . Прво снађним шутем а затим и мајсторијом на два метра. Реалан исход, разлика у класи је ипак приметна.

Шпанија је тако стигла до десете медаље на планетарним скуповима (три злата, четири сребра и три бронзе) али и до седмог узастопног одличја на свим такмичењима после Игара у Токију. Због свега приказаног, поносни Французи су постигли свој највећи успех на првенствима света.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести