Мигранти исељени из шуме код Кањиже неће у прихватне центре

КАЊИЖА: Уклањање илегалних шаторских кампова у којима бораве мигранти у шуми крај Кањиже, обављено је у уторак током преподнева, али није дало видније резултате, јер су се они поново вратили у шуму.
migranti kanjiza, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Општински штаб који се бави проблематиком миграната је уклонио три мања кампа у шуми иза нове аутобуске станице и супермаркета.

У уклањању импровизованих кампова учествовали су припадници Општинског штаба, чланови чуварске службе коју је ангажовала локална самоуправа, као и јавно предузеће „Комуналац”. Тим групама миграната је понуђено да аутобусима буду превезени до прихватних центара у Кикинди или у Суботици, али су они то одбили, па је један део њих је отишао према Мартоношу, други део према Српском Крстуру, док је само мањи број редовним аутобуским линијама отишао према Београду.

Присуство миграната у Кањижи, Хоргошу и Матроношу је све израженије, а према незваничним проценама на подручју кањишке општине има их око 400. Они траже алтернативне правце и начине да би прешли српско--мађарску границу. Иако није било инцидената повезаних с присуством миграната, од почетка ове недеље уведена је дежурна стражарска служба, састављена од припадника једне агенције, па су патроле присутне током целог дана.

У продавници у Кањижи мигранти покуповали гумене чамце на надувавање, у намери да Тисом пређу у Мађарску

Општински штаб који се бави мигрантима покушао је да нешто учини, међутим, мигранти углавном бораве под ведрим небом или у напуштеним кућама и објектима, у нади да ће наћи начина да  се домогну Мађарске, односно жељеног циља у некој од запоадноевропских земаља у ЕУ. Поред кампова у шуми крај Кањиже, примећен је и камп крај Тисе код Мартоноша, а има их већ дуже време и у атару Хоргоша, у напуштеном старом објекту некадашњег Пољоприврендог добра „Бачка”.

Мигранти, које смо обишли у једном од кампова у шуми код Кањиже, где је поред млађих људи боравила и породица са малом децом, кажу да им је циљ да некако оду за Немачку. Они напомињу да у Србији нису имали проблема, али да их је било при покушају уласка у Хрватску.

Житељи Кањиже, Хоргоша и Мартоноша, али и пограничних места Српски Крстур, Ђала, Банатско Аранђелово, Мајдан и Рабе на северу Баната, свакодневно сусрећу мигранте који се снабдевају у продавницама или се хране у угоститељским локалима, сналазећи се како знају и умеју. Мигранти долазе и одлазе аутобусима или такси превозом, поједине деонице на северу Бачке и Баната преваљују и пешице, па су мењајући локацију неки ту већ дуже време. 

Занимљиво је да су у продавници у Кањижи покуповали гумене чамце на надувавање, у намери да Тисом пређу у Мађарску и наставе даље. Покушаји да пређу границу углавном су безуспешни, па их погранични органи Мађарске враћају назад у Србију. Лажну наду мигрантима да преко Мртве Тисе и реком Тисом код Мартоноша и Српског Крстура и Ђале  могу прећи у Мађарску, дају њихови „координатори” и они који их превозе. Тек када пређу Мртву Тису код Мартоноша, или покушају гуменим чамцима да ступе на другу обалу, увиде да им је труд био узалудан, јер чека их ограда на граници, или добро осветљена гранична линија обезбеђена припадницима пограничних служби Мађарске.

М. Митровић

 

Дм
04.12.2019 • 23:34
Браво Мађари! Какву срамотну политику са илегалним преласцима миграната Србија води?
EUR/RSD 117.5803
Најновије вести