Први пут на српском: Антологија савременог руског афоризма

БЕОГРАД: Под насловом “Велико у малом” београдска издавачка кућа “Српска реч” објавила је антологију савременог руског афоризма коју је приредио и превео познати сатиричар Александар Чотрић. 
knjiga, freeimages
Фото: Freeimages.com

Реч је о капиталном уметничком и оргиналном делу, првом такве врсте на српском језику, у којем се налази више од 4.000 афоризама, наводи се у саопштењу Удружења књижевника Србије.

На четири стотине страна антологија представља стваралаштво 179 руских афористичара који су писали у 20. и 21. веку. 

Антологија је резултат трогодишњег рада приређивача који је афоризмима и биографским подацима представио најзначајније ауторе најкраће књижевне форме који пишу на руском језику, а живе или су живели у Русији, Украјини, Јерменији, Литванији, Казахстану, Немачкој, Изреалу, САД, Канади, Француској и Бугарској.

Рецензент антологије Витомир Теофиловић констатује да је “Велико у малом” – “прво право откриће огромне ризнице савременог руског хумористичко-сатиричног духа, који се по сатиричности може мерити са српским афоризмом, уникатним у свету током последњих пет деценија, али је по тематском дијапазону и мисаоном капацитету (филозофским и социопсихолошким импликацијама) феномен без премца”.

Антологија обухвата мисли најзначајнијих афористичара који пишу на руском, међу којима су Аркадиј Давидович, Сергеј Сидоров, Владимир Шојхер, Фаина Раневска, Јуриј Базиљев, Јевгениј Кашејев, Константин Мелихан, Вадим Зверев, Борис Крутијер, Михаел Генин...

Чотрић, који је и аутор предговора истиче да су “руски роман, приповетка, поезија и драма познати широм света, што није случај с руским афоризмом који је по уметничкој вредности, такође, у светском врху”.

Многи афоризми, па и најкраћи, говоре о најкрупнијим и најважнијим темама, као што су живот, здравље, разум, истина, добро, зло, правда, слобода, љубав, Бог, уметност, наука, идеје, друштво, породица...

Неке од ових формулација по својој дубини, поучности, лапидарности и универзалности подсећају на античке мудрости, или вековима старе пословице древних народа, указује приређивач.

У антологији “Велико у малом” налазе се и поговори Сергеја Сидорова, председника Московског клуба афористике и Слободана Симића, председника Београдског афористичарског круга. 

Стручни консултант приликом рада на антологији био је афористичар Александар Баљак, а аутор илустрације на корицама је Никола Драгаш.
Антологија ће бити представљена 13. септембра у Удружењу књижевника Србије и 18. септембра у Руском дому у Београду.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести