Карловачкој гимназији потписана повеља о српском културном простору  

Министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић и министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић потписали су јуче у свечаној сали Карловачке гимназије Повељу о српском културном простору, документ који представља израз тежње двеју влада и држава за бољим повезивањем и деловањем у области културе и традиције.
е
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Овом чину уприличеном нимало случајно у најстаријој српској гимназији, коју је министар Вукосављевић назвао светим местом српске културе и просвете, присуствовали су представници најзначајнијих културних институција, српске заједнице из Румуније, Хрватске,  Црне Горе и других места у региону где живи српски народ, те СПЦ и премијер Покрајинске владе Игор Мировић. 

Дефинисана у 12 тачака повеља оличава одлучност двају министарства и двеју влада да  утврде заједничку стратешку културно-просветну политику, при чему је очување културног и националног идентитета примарни задатак.

– Повеља о српском културном простору је документ који на јасан начин дефинише деловање у области културе не само у Републици Српској и Србији, него на свим просторима где живе Срби или су до сада живели – рекла је Наталија Тривић. - Овај документ недвосмислено поручује  да своју културу и традицију не смемо да заборавимо, да морамо да истрајемо у заштити нашег националног идентитета, а да заштиту писма и језика и све оно што чини културу српског народа, поставимо као приоритет. На основу ове повеље планираћемо даље активносати које се тичу циљева које смо поставили. Покушаћемо да одговоримо свим захтевима времена у ком живимо. Намера нам је да покажемо да српска култура не живи само на нашим просторима, већ и шире и да не може да буде ограничена нити на политичком нити на географском простору.

Тривићева је казала да је српски народ са богатом историјом и традицијом сплетом различитих околности био суочен са великим искушењима њиховог очувања што изискује улагање  додатних напора да се српски национални идентитет афирмише кроз истицање позитивних вредности у свим сферама деловања. Српска култура је величанствена, рекла је она, и опстала је упркос бројним искушењима  кроз који је народ пролазио од самог настанка. – Искушења данас нису ништа мања од оних у прошлости. Овим чином се отвара нова страница очувања националног идентитета – казала је Наталија Тривић и додала да ће се већ 20. марта  у Бањалуци одржати Форум о заштити ћирилице, на којем ће учествовати еминентни стручњаци из Републике Српске и Србије и региона.  По речима министра Вукосављевића, смисао јучерашњег  геста јесте да се уложе додатни напори у спровођењу јединствене културне политике која би требало да буде присутна у српском народу без обзира на политички формат и државу у ком живи.

– Културна политика и културни простор су другачији формати од политичких – рекао је Вукосављевић. – Наш став је да на сваком простору на ком је српски народ током дугог историјског трајања оставио несумњиве трагове свог материјалног и нематеријалног културног наслеђа кроз језик, обичаје, песму, игру, споменике, заправо треба да има јединствену културну политику и да представља јединствен културни простор. Културни простори нису ексклузивност једног народа, они се на многим тачкама додирују, прожимају и преплићу са културним просторима других народа. Верујемо да ће на српском културном простору од Хиландара, преко Скопља, Арада, Темишвара, Котора, Дуборвника, Пеште, Будима, Сентандреје, где год постоје Срби и српски културни трагови, моћи да се спроводи културна политика која има  јединствен и заједнички смисао и да су ти потези и стремљења не смао на корист српске културе и историјске државне традиције, него ће бити од користи и другим народима са којима делимо исти географски, историјски и културни простор.

        З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести