Удружење „Пер.Арт” најављује онлајн догађај: „Дис_Силфид” са коментарима

Удружење “Пер.Арт”, које окупља уметнике са и без инвалидитета, на својој Фејсбук страници најављује стриминг представе “Дис_Силфид”, али уз њено посебно представљање – кроз формат “Ранинг коментари” (Runing commentary), односно могућност да гледаоци - учесници остављају своје коментаре.
Dis Silfid foto Fejsbuk Per.Art
Фото: Фејсбук "Пер.Арт"

Целокупан догађај најављен је за сутра од 10.45 часова, а одвијаће се преко Зум вебинара. Формат “Ранинг коментари” је развила теоретичарка перформанса Бојана Цвејић, а омогућује анализирање представа и обогаћивање искуства гледалаца.

Видео “Дис_Силфид” биће стримован уживо, и представљен са звучним описом. Различити „тумачи” са и без инвалидитета износиће своје коментаре уживо, на одвојеним аудио каналима. Публика ће моћи да преслуша коментаре по свом избору, али и да се “поставља” између различитих коментара. На тај начин ће градити властити звучни запис током овог догађаја, на основу онога што чују и / или виде.

Представу “Дис_Силфид” осмислили су Саша Асентић и сарадници, плесни уметници са и без сметњи у развоју.

- Фокусирали смо се на историју немачке плесне сцене и на радове који су током XX века настали у Немачкој, а извршили су снажан утицај на свет плеса. Бавили смо се кореографијама “Hexentanz” Мери Вигман из 1926, “Контактхоф “Пине Бауш из 1978. и “SelfUnfinished” Гзавијеа Ле Роа из 1998, које су промениле само схватање плеса, кореографије и плесног тела. Револуционарно су одступиле од плесних норми свог времена. У овом раду највише нас је занимало управо разматрање процеса нормативизације у плесу, али и у друштву у којем живимо – наводе аутори ове представе. - Оно што смо видели као велики потенцијал за преиспитивање позиције особа са инвалидитетом у плесу јесте начин на који се све три кореографије баве питањем Другог и страног, односа појединца и друштва и питањем идентитета. Као група уметника са и без инвалидитета, желели смо да реактуализујемо ова питања и тако интервенишемо у савремену плесну сцену данас, нудећи могућност уметницима са инвалидитетом да се на њој појаве као субјекти и актери савременог плеса.

Уметничкој сарадњи и кореографији у овој представи допринели су Наталија Владисављевић, Alexandre Achour и Оливера Ковачевић Црњански. Извођачи су: Наталија Владисављевић, Јелена Стефановска, Снежана Булатовић, Далибор Шандор, Марко Башица, Фросина Димовска, Дуња Црњански, Alexandre Achour, Оливера Ковачевић Црњански и Саша Асентић.        

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести