Чланови КУД "Младост Будисава" уче најмлађе о народним обичајима

БУДИСАВА: Чување традиције и народних обичаја карактеристични су за многа места у околини нашег града. У приградском насељу Будисава, где је мултинационалност нарочито изражена, кроз рад културно-уметничких друштава мештанима је омогућено да се упознају са различитим културама.
1
Фото: Р. Хаџић

Тако је поред КУД „Петефи Шандор”, чије постојање траје дуже од две деценије, основан и КУД „Младост Будисава” 2016. године који као спонтани настављач некадашњег КУД-а „Братство и јединство” окупља углавном српско становништво из села.

- За кратко време успоставили смо сарадњу са разним удружењима, друштвима, па и установама, као што је Дечје село - истиче председница КУД „Младост Будисава” Драгана Карвак. - Наше друштво је поносни организатор манифестације „Јавни час” која је, четири пута до сада, сваке године угостила око 400 учесника. Недељу дана, пре свечаног дефилеа, чланови друштва и сеоска деца у народним ношњама најављују манифестацију заједно са добошаром који је због својих кочија постао препознатљив у целом селу, али и шире.

Током „Јавног часа”, који је последњи пут организован 2019. године, своје обичаје су презентовала удружења из разних градова и држава, што је веома битно за све мештане који немају прилику да посете места у земљи и иностранству. Док се не припреми пета јубиларна манифестација, чланови КУД-а „Младост Будисава” окренути су другим обавезама, те приређују разне активности за најмлађе и најстарије мештане овог мирног војвођанског села.

- Увек се трудимо да позовемо разна друштва, од русинских, мађарских и словачких, и са свима лепо сарађујемо - наводи Карвак и подсећа људе добре воље да је помоћ овом културно-уметничком друштву увек потребна. - Као што је познато, ми радимо волонтерски, како са децом, тако и са омладином и старима. Због тога нам много значи подршка приватника из села, јер сви знамо да ако нема финансија ми не можемо ништа да урадимо јер данас све кошта.

Она додаје да чланови КУД-а „Младост Будисава” и даље чекају на реновирање простора који је већ годинама смештен у „Спортском центру”. Слике и предмети који се тамо налазе, најчешће су продукт домаће радиности, а посебно се издвајају народне ношње, које вредно шије мештанка Нада Миловац и то од неискоришћеног старог материјала. Поред тога, Град Нови Сад и културно-уметничко удружење из Лесковца даровали су Будисавчанима неколико народних ношњи.

Иако по статуту друштво ради са свим генерацијама, чланови се највише труде да што боље едукују најмлађе Будисавчане, па је тако током Дечје недеље, организована минијатурна презентација обичаја, када су они могли да сазнају нешто више о празницима, нарочито о слави и осталом културном нематеријалном благу. Након тога, малишани су учили прве плесне кораке уз традиционалну музику.

- По мом мишљењу обичаје и културу није важно неговати, ја бих рекла да се то мора - наглашава Карвак. - Ако народ нема свест о својој традицији он нестаје као такав. Сваки родитељ би требало да пренесе неке народне обичаје својој деци како би она могла да препознају свој идентитет. Народна ношња или опанак могу довољно да говоре о нама и самим тим да покажу из ког смо дела Србије, тако да сматрам да све што потиче из наше историје, када су се градиле прве цркве и манастири, мора бити сачувано како се не би дошло до заборава.

А. Чегар

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести