Цвјетићанин: Младима ветар у леђа, школарцима бесплатан спорт

Нови Сад је једини град изван Европске уније који је успео да понесе ласкаву титулу Омладинске престонице Европе, а велика, свечана прослава одржана је синоћ на Спенсу.
ф
Фото: ОПЕНС

Тим ОПЕНС-а створио је услове у којима ће млади моћи активно да се укључе у заједницу, да остваре идеје, раде и да изразе креативност. С друге стране, Град је помогао новчано, те је за 2019. годину из буyета издвојено 138 милиона динара, од чега ће 26 милиона бити усмерено на реализацију Локалног акционог плана, као основног стратешког документа за младе.

– У припреми и реализацији тог великог пројекта ОПЕНС 2019. сарађује са 42 омладинске организације, а с више оо 100 партнера до сада је реализовано 46 програма – каже за “Дневник” члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, нагласивши да је циљ да у текућој години програмима Омладинске престонице Европе буде обухваћено више од пола милиона младих из Србије и региона.

Волонтерске и друге организације имале су пуне руке посла протеклу годину.

Фото: Дневник/Бранко Лучић
За овогодишњу реализацију пројекта „Спорт у школе” планирано је да се из буџета издвоји 12 милиона динара, а за „Спортске игре младих” 3,5 милиона. Ту је и пројекат „Школска спортска такмичења”, вредан око седам милиона динара (Огњен Цвјетићанин)

– Уз подршку Министарства омладине и спорта, пошле године је свечано отворен Омладински клуб ОК. У њему је од јула до децембра одржано готово 570 часова разних активности, попут обука за новинаре, радионица о предузетништву, тренинга за унапређење менталног здравља... – набројао је Цвјетићанин. – Ту је и „Инфополис”, односно омладински информативни центар. У том простору младима је на располагању бесплатно коришћење интернета и рачунара, простор за састанке, учење, те могу добити информације о факултетима, путовањима, запослењу, конкурсима и пројектима, али и учествовати у радионицама и на предавањима.

Када се говори о младима, незаобилазан је Локални акциони план (ЛАП), основни стратешких документ који дефинише приоритетне области за младе и одговарајуће активности. Њиме се обезбеђује допринос у спровођењу циљева и приоритета Националне стратегије за младе на локалном нивоу.


Будући центар младих

Један од најважнијих инфраструктурних пројеката, чија реализација је у току, јесте Youth Creative Polis. Ради се о пројекту да се Кинеска четврт и Чешки магацин претворе у јединствен простор који ће бити намењен младима. По речима Огњена Цвјетићанина, сређивање простора за будући Јутполис увелико је у току, а радови ће се током ове године видно убрзати. Како каже наш саговорник, тај простор биће намењен за потребе културе, уметности, стваралаштва, занатства и биће један од малобројних у региону.


– Креирањем посебно прилагођених мера, кроз ЛАП је осигурано планско и дугорочно задовољење потреба младих – казао је Цвјетићанин. – Локалне самоуправе кроз процес израде и спровођења ЛАП-а омладини обезбеђују економично коришћење постојећих ресурса, унапређење сарадње локалних институција и организација, ефикасније коришћење општинског буyета намењеног омладинским програмима те могућност успешног коришћења алтернативних извора финансирања.

Он је напоменуо да ЛАП ипак не може одговорити на све изазове с којима млади живе, већ може само представити кључне приоритете, циљеве, мере, те предложити механизме сарадње и институционалне системе подршке младим Новосађанима.

Неспорно је да је титула Омладинске престонице Европе на неки начин „погурала” питања младих и дала ветар у леђа за све планиране активности. Међутим, када се говори о школарцима, Град је још пре неколико година  препознао потенцијал који се крије у младим спортистима. Због тога је покренут бесплатни пројекат „Спорт у школе” који је замишљен као база окупљања и ангажовања деце у школама, међу којом би се препознали и даље развијали спортски таленти.

Фото: Дневник/Бранко Лучић

Више од 600 спортских удружења

Како каже Огњен Цвјетићанин, Град за само за спорт из буyета издваја 2,5 одсто, али то не треба никог да изненади.

– У Новом Саду има око 600 регистрованих спортских удружења, при том град финансира више од 300, као и велике спортске догађаје, попут светских, европских и других првенстава и такмичења – каже наш саговорник, додајући да ипак примат има аматерски спорт.


– С обзиром на то да је пројекат бесплатан, прилику да се баве спортом добили су и малишани скромнијег материјалног стања или из многочланих породица – објаснио је Цвјетићанин. – За овогодишњу реализацију пројекта „Спорт у школе” планирано је да се издвоји 12 милиона динара, а за „Спортске игре младих” 3,5 милиона. Ту је и пројекат „Школска спортска такмичења”, вредан око седам милиона динара. Прилику да се упознају с лепотама спорта имаће и деца предшколског узраста, за коју ће бити организована „Мала олимпијада”, односно такмичење новосадских вртића, за шта је намењено око пола милиона динара.

По речима нашег саговорника, за 2019. годину Град је за област спорта издвојио 424 милиона динара, од чега је више од 400 милиона предвиђено за дотације спортским организацијама.

– У Новом Саду постоји двестотинак спортских терена чије одржавање и уређивање пада на терет Града – казао је Цвјетићанин. – Недавно је завршена хала у Петроварадину, уређени су терени Културне станице „Еђшег”, све школе су добиле фискултурне сале и постављене су теретане на отвореном као и дечја игралишта. Чекају нас и велики пројекти, попут атлетског стадиона на Југовићеву и борилачке дворане у СЦ „Сајмиште”, а постоји могућност да и Сремска Каменица добије халу.

Цвјетићанин каже да град увек вапи за новим спортским дворанама, међутим, њиховој изградњи се мора приступити опрезно јер је највећи изазов проналажење економичног начина њиховог одржавања.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5607
Најновије вести