Љубомир Шимић, мајстор ватромета: Има толико лепших ствари од петарди

Иако свако масовно славље не може да прође без њих, па Нова година, Бадње вече, Божић и славе безмало личе на ратно стање, низ акција против употребе пиротехничких средстава донекле је дао резултате, те је продаја опала 30-40 одсто.
r
Фото: Dnevnik.rs

Власник фирме „Шиме – специјални ефекти” Љубомир Шимић, који делимично од тога живи, каже да би сутра укинуо петраде. – Има толико лепших ствари, попут вулкана у боји, који као слап иду увис до пет метара, римских свећа, тј. дугачких цеви које избацују по осам или 12 комада атрактивних ефеката, или боксова са чак 200 пуцања, који су на фитиљ, уместо на кресиво, па су самим тим и безбеднији – каже Љубомир Шимић Шиме, маг спектакуларних ватромета у којима грађани уживају од 1993. године, напомињући да се у томе удружио с локалним друштвом за заштиту животиња. – Ранијих година, пратећи с Градске куће масу пет минута пред откуцавање поноћи, гледао сам како петарде лете на све стране. Падну у капуљаче, џепове, прогоре и капе... Сада, срећом, постоји много боља контрола. Међутим, не бих толико кривио децу јер су то сигурно научили од неког старијег. А нагледао сам се свега. Рецимо, узму лак за косу и око њега увију четири - пет петарди, од чега, кад груне, лети пламенчина једно пет метара. У игри доказивања стављају их у флаше, чекајући кога ће погодити у ноге, па и у уста.

И сами њихови називи указују на опрез: мртвачке главе, зенге, црне удовице, кобре...

– Основну смесу регуларних петарди чине калијум-флорат и магнезијум, који развија 900 Целзијусових степени. На црном тржишту смеса је прљава јер се уместо магнезијума ставља више експлозивног пуњења и гвожђа, чији опиљци лако упадну у око и могу га трајно оштетити. Сва роба углавном потиче из Кине, а пошто се производе милиони комада, десе се фалинке. Због тога сву легалну робу најпре испитује Институт за безбедност, а наша обавеза је да, иако постоји упутство на производу, посебно јер је написано ситним словима, објаснимо купцу како се употребљава. Сви трговци, који имају положен испит из руковања петардама, посаветоваће их да не бацају где има камења нити под ноге, а ако затаји, главно правило је: нема приласка јер се пиротехничко средство може активирати и после пет минута. Па и ако није пукло, након сата треба га потопити у канту с водом и тако уништити – објашњава Шиме, додајући да је и рачун који се у овлашћеним продавницама обавезно издаје један вид заштите потрошача уколико се догоди нежељени инцидент.

Говорећи о недостатку културе употребе пиротехничких средстава и потребној едукацији, Шиме каже да им долазе и родитељи с децом.

– Клинцима не продајемо, међутим, они су сналажљиви па замоле случајног пролазника – напомиње Шимић. – Забрањено воће је најслађе, а петарде су најприступачније и стају 150 динара већ годинама. Чак смо и јефтинији него пијаце. Али, ево шта ја радим: године 1998. доживео сам несрећу у радионици када ми се упалило пола киле смесе и проузроковало 72 одсто опекотина. Лице ми је било црно као кора дрвета, а на десној руци још се виде трагови повреда. Кад питам неко дете јел’ држи петарду док не пукне, а оно ми потврди, ја му само покажем своју руку. Кажу родитељи: „Шиме, свака ти част, покушавамо годину дана да га одвикнемо, а ти си у секунди успео!”

А да је Шиме посебно наклоњен најмлађима потврђује и објашњење шта му причињава највеће задовољство у том послу. – Кад се током Змајевих дечјих игара, које сам и спонзорисао две-три године, заорио цео плато испред Чика Јовиног споменика на речи: „Децо, Шиме вас не чује!”, док сам чекао у дворишту Владичанског двора, ноге су ми се одсекле од предивног осећаја – каже задовољно наш саговорник.

Фото: Dnevnik.rs
Строжа правила у иностранству

Како тврди, цео свет користи петарде, али су тамо правила строжа и јаснија.

– На Западу, где постоје велике жардињере с песком у које се бацају, само три дана пред Нову годину имаш права да продаш, купиш и употребљаваш их – објашњава Љубомир Шимић. – У Европи се чак поштом шаљу комплети које чине, рецимо, ракетица, петарда, зврк, бумбар и мексички точак. Не дај боже да се код нас поштом доставља непроверена роба, па одлетела би сва писма! Моје колеге и ја залажемо се за то да буде усвојен предлог по којем бисте, када желите светлосни спектакл поводом свадбе, рођендана или неке друге свечане пригоде, могли одабрати робу, док бисмо ми то пријавили МУП-у уз потврду да ће то одрадити стручњак.

С. Милачић

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести