На градским стовариштима има довољно огрева

Све више грађана због тешке економске ситуације опредељује се за грејање на дрва, које је много повољније од онога на гас или струју. У стовариштима за продају дрва су нам рекли да грађани не треба да брину, пошто постоје довољне залихе за предстојећу зиму.
ogrev
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

У стоваришту „Мај-гор“ кажу да је ове зиме највећа по­тражња за буквом и храстом. Цена букве и храста по кубном метру је 6.200 динара без услужног сечења. Постоји могућност транспорта уз попуст на количину, док плаћање на рате није у понуди.

„Грејем се на дрва јер је тај начин јефтинији и ефикаснији, поготово ако у кући имате етажно грејање и једним грејним телом можете загрејати 120-140 квадрата стамбеног простора“, каже Вида Ковачевић.

Она је додала да је овај вид грејања изабрала искључиво због повољније цене и због тога што има могућност да расподели куповину дрва на целу годину.

Грејање на пелет постаје све популарнији начин загревања домова због свог спорог сагоревања. Такође, овај начин грејања је јефтинији у односу на дрва, а цена по килограму износи 25 динара.

Као један од практичнијих начина грејања продавци препоручују  брикете. Паковање брикета чини да складиштење буде једноставније и да заузима мање простора од оног који је потребан за одлагање дрва. Такође, доприноси очувању хигијене у кући. Цена паковања брикета по килограму је 22 динара.

„У последње време грејања на дрва заменила сам за грејање на брикете јер сам цео дан на послу и када дођем кући брзо успевам да загрејем цео простор за разлику од раније“, каже Слађана Живановић.

Залихе дрва се разликују од стоваришта до стоваришта, као и од године до године, пошто понуда зависи од јачиине зиме. У стоваришту “Искра пан” цена букве и храста је идентична као и у “Мај-гор”- у. Уколико купац живи на подручју Петроварадина превоз је укључен у цену, док се за друге делове на територији града доплаћује 200 динара. Могућа је куповина на рате, али искључиво чековима грађана.

„Немамо у понуди пелет и брикете, али сматрамо да је дефинитивно најјефтинији начин грејања на угаљ“, кажу у овом стоваришту.

Тона угља кошта између 8.000 и 14.600 динара. Иако је цена угља најнижа, не бирају сви корисници овај начин грејања. Избор зависи од приоритета потрошача. Некима је пресудан фактор цена, док је  другима хигијена и брзина загревања просторија битнија.

        Д. К - Н. М - Б. П.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести