На Подбари у плану вишеспратнице, вртић, школа и паркинг-гараже

НОВИ САД: Нацрт плана детаљне регулације Подбаре, који је на увиду до 9. јануара, предвиђа наставак трансформације тог насеља у део града намењен махом вишепородичном становању, с пратећим јавним службама.
a
Фото: Dnevnik (arhiva)

То значи да ће се у будућности на месту кућа градити стамбене зграде с три и више спратова. Осим вишеспратница, урбанисти на Подбари планирају образовне и здравствене установе, различите пословне објекте, спортски парк, мерно–регулаторну станицу, као и реконструкцију и изградњу нових саобраћајних, али и јавних површина.

Планом је обухваћен простор површине 31,54 хектара, који је ограничен: Темеринском, Венизелосовом, Филипа Вишњића, Марка Миљанова, Милана Ракића, Марка Нешића, Ђорђа Рајковића и Алмашком улицом. Подручје је подељено на четири урбанистичке целине. У једном од тих квартова предвиђен је линијски центар уз Темеринску и Венизелосову, као и низ пословних, пословно-стамбених и стамбених објеката. Друга урбанистичка целина обухвата централни и уједно највећи део планом обухваћеног подручја, који је намењен вишепородичном становању великих и средњих густина, општеградском центру, као и јавним службама али и за вишеспратну гаражу. Трећу целину чине зоне породичног становања уз Улицу Филипа Вишњића и пословања уз Венизелосову, а у том крају се, како је наведено, налазе традиционални објекти карактеристични за Подбару. Четврта урбанистичка целина обухвата део Алмашког краја, који је евидентиран као културно-историјска целина која ужива претходну заштиту и намењена је вишепородичном и породичном становању, високом образовању и култури.

Претходну заштиту ужива и једна од последњих тршчара у Улици Саве Вуковића 38, саграђена још 1885. године, по оцени урбаниста у добром стању, тако да ће бити сачувана. Осим тога, исти статус, као објекати од значаја за градитељско наслеђе имају и они у Улици Марка Миљанова 11 и 13, а из тог разлога је планирано и да се очувају кућа у Патријарха Чарнојевића 5 и зграда у Улици Југ Богдана 1. У непосредној околини заштићених објеката није дозвољена изградња нових, који би, како је наведено, својим волуменом, формом и наменом деградирали својства вредних објеката, или угрозили њихову статичку стабилност.

Када је реч о саобраћајној инфраструктури, планирано је проширење коловоза у Венизелосовој, затим изградња бициклистичких стаза дуж Венизелосове, Темеринске и дела Павла Стаматовића, те повезивање Улице Филипа Вишњића са Улицом Патријарха Чарнојевића и реконструкција раскрснице Марка Миљанова, Ђорђа Рајковића, Земљане ћуприје и Милана Ракића у четворокраку раскрсницу.

Као и у осталим деловима града, где су на местима кућа зидане зграде, и на Подбари су уске пешачке стазе, недостају бициклистичке, а и паркирање моторних возила представља немали проблем.

Предвиђено је проширење регулације појединих улица, као и њихово сређивање. Недостатак паркинг простора решаваће се изградњом нових, где постоје услови за то, а у блоку окруженом улицама Гундулићевом, Текелијином, Беле њиве и Новом 1 предвиђена је вишеспратна гаража с 200 места. Планирано је да тај објекат има сутерен, приземље, два спрата и раван кров, на ком такође било могуће паркирање аутомобила. Интересантно је то да урбанисти предлажу да гаража буде аутоматизована, с механичко-роботизованим системом паркирања. 

Делови објекта културне станице “Свилара” у Косовској улици, која функционише у оквиру пројекта Европске престонице културе, биће намењени Академији уметности и Културном центру. План предвиђа и да део Улице Ђорђа Рајковића, до Улице Павла Стаматовића, испред “Свиларе”, буде претварен у пешачку зону.

Иако је у претходном периоду ОШ “Иван Гундулић” проширена, могућа је надоградња делова школског објекта и то до два спрата, осим на фискултурној сали. Такође, урабанисти предлажу да се суседне парцеле рашчисте, како би се проширило школско двориште, те задовољили стандарди неопходне слободне површине по ученику. Могућа је санација, адаптација и реконструкција спортских терена, односно изградња нових, као и мање трибине уз северни обод парцеле.

Комплекс предшколске установе планиран је у Улици Ђорђа Рајковића, а објекат може имати највише спрат и поткровље.


На увиду до 9. јануара

План детаљне регулације Подбаре у Новом Саду на увиду је до 9. јануара, а могуће га је погледати у згради Скупштине града, у просторијама Месне заједнице “Подбара”, у просторијама ЈП “Урбанизма” и на сајту тог предузећа, и то до 9. јануара.

Док траје јавни увид писане примедбе и сугестије на план подносе се Градској управи за урбанизам и грађевинске послове у Школској , а јавна седница Комисије за планове, на којој ће се разматрати приспеле примедбе, одржаће се 16. јануара.


Нови објекат Дома здравља требало би да буде смештен у Улици Југ Богдана и да има приземље и два спрата. Минимална површина нове зграде је 1.200 метара.

Иако у блоковима уз Косовску улицу има зграда са по седам-осам етажа, у будућности ће бити дозвољена градња објеката до пет спратова с поткровљем, а у појединим деловима биће дозвољен само спрат и поткровље. Предвиђена је изградња нових објеката у Гундулићевој, Косовској и Јаше Игњатовића, као и на углу Гундулићеве и Саве Вуковића, максималне спратности од четири спрата плус поткровље. На углу Косовске и Марка Миљанова требало би да буде изграђена петоспратница, која би имала и поткровље.

На парцели фирме за продају гума и технички преглед “Agrohim & Kemoimpex”, у Филипа Вишњића 12, предвиђена је хала за складиштење аутоделова, као и интерне саобраћајне површине.

Осим парковске површине у оквиру Трга Саве Вукосављева, која би се користила за одмор, шетњу и игру, једино зеленило на које становници Подбаре могу да рачунају су дрвореди и тзв. заштитни појас око школске и предшколске установе, а обавезно је озелењавање дворишта јавних служби и установа.

Ј. Вукашиновић

Jani
07.01.2020 • 18:37
Neznam na koji nacin ce te sacuvati staro jezgro grada kad se transformise i povecava spratnost. Kome to odgovara da bude vise automobila i vise stanovnika po kvadratnom metru. A ako ipak zelite nesto da imvestirate pokusajte prvo da sredite trotoare i kolovoze i oivicite travnjake i zasadite koje novo drvo a ne zgradu zgtadu . I usmerite graevinske investitore u prigradske delove grada. Pa nek slobodno na ledini pokazuju svoje umece.... Kratko i jasno nedirajte podbaru vi koji je niste ni izgadjibali jer dosada ste pokazali sta umete . Shvatite da su neki delovi grada izgradjeni i da nemogu smo tako da se dogradjuju jer nastaje guzva i haos. Zato vas molim da to neradite ni sebi ni drugima hvala u napred.
Skala
07.01.2020 • 19:13
30 godina ,i ako plaćeno,nismo dobili sređen parking prostor,Jug Bogdana 16,prva višespratnica na Podbari od 1990gd.U planovima nas nema,da li treba da čekamo još 30 godina???
EUR/RSD 117.5762
Најновије вести