О Нацрту локалног акционог плана политике за младе: Подстаћи креативност и активизам

Комисија за израду локалног акционог плана за младе града Новог Сада (ЛАП), у склопу јавне расправе, организовала је јуче дискусију у Плавој сали Скупштине града.
lap
Фото: Dnevnik.rs

Позив је упућен на више од 300 адреса појединаца, институција и удружења за младе, ради прикупљања сугестија и коментара. Нацрт ће бити на јавној расправи до 4. фебруара, а грађани предлоге могу послати на имејл kzmnovisad@gmail.com.

У процесу израде Нацрта ЛАП-а учествовали су бројни представници локалне самоуправе, здравствених и образовних установа, удружења за младе, те спортских клубова. Истраживано је о потребама и интересима младих из градских и ванградских средина, а урађена је и анализа капацитета организација које се баве младима.

Координатор ОПЕНС-а и заменик председника Комисије за писање ЛАП-а Вукашин Гроздановић појаснио је да тај план подразумева сет мера и прописа помоћу којих се идентификују главни проблеми које муче младе у граду. Такође, кроз конкурс, који се расписује сваке године, млади ће преко организација и неформалних група моћи да конкуришу за разне пројекте.


Разлика између јавног интереса и интересовања

По речима председника Удружења младих „Институт за омладинске политике” Милана Бабића, потребно је да се направи разлика између јавног интереса и интересовања.

„Млади често наводе броје културне садржаје и узбудљив ноћни живот као нешто што ће унапредити њихов положај. Међутим, то спада у јавно интересовање“, појаснио је Бабић.

„У јавни интерес спадају оне ствари које ће заиста да побољшају квалитет живота. То нас наводи на закључак да млади не разликују та два термина, те да нису информисани и не учествују у активностима којима се унапређује живот у заједници.“


„У односу на претходне планове, овогодишњи ЛАП се разликује по томе што је на почетку спроведено истраживање на узорку од 1.000 младих да би била испитана три кључна питања: колико младих је чуло за активности које су намењене њима, колико њих је учествовало у тим активностима, а колико њих је креирало садржаје за младе“, казао је Гроздановић.

„Из истраживања смо сазнали да, иако је више од 60 одсто младих информисано о активностима, само 15 одсто учествује у њима, а један одсто их креира. Таква истраживања ће се спроводити сваке године да бисмо утврдили да ли су мере дале резултате. Интересантно је да су млади навели неизвесну економску ситуацију као највеће изазов, док би, с друге стране, желели више културних садржаја да би квалитетно испунили своје слободно време.“

Гроздановић је уверен у то да ће за ЛАП и ове године бити на располагању око 20 милиона динара, а осим тога, кроз ОПЕНС пројекат ове године ће бити одвојено више од 140 милиона динара из градског буyета за младе.

Председница Удружења „Родитељ” Драгана Ћорић истакла је да би у стратегији требало кориговати део који се тиче сарадње са школским парламентима.

„Циљна група ЛАП-а су млади, односно они који по законској дефиницији имају између 18 и 30 година. Није ми јасно због чега се инсистира на раду с ученичким парламентима и са средњим школама у чијим клупама седе само матуранти као припадници категорије младих?“, питала је Драгана Ћорић.

Текст и фото: С. Ковач

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести