Почела реализација два пројекта у ОШ „Вељко Влаховић” у Шангају

У оквиру реализације програма и пројеката од јавног интереса у области омладинског сектора којим се остварују циљеви и спроводе активности дефинисане апликацијом „Нови Сад – Омладинска престоница Европе 2019”, у Основној школи „Вељко Влаховић” у Шангају јуче је почела реализација два пројекта – „Природом до здравља” и „Шангај отвара врата и прозоре”.
sangajProjekat02_RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Циљ пројеката је мотивација и активно учешће младих у промоцији здравог начина живота и очувању природе, а све у складу с Локалним акционим планом политике за младе Града Новог Сада за период 2015–2018. године.

Први пројекат подразумева три интерактивне радионице с акцентом на исхрани тинејyера, од којих је прва одржана јуче.

„Настојимо да науче да сами направе оброк, имајући свест о томе која је храна здрава“, објаснила је наставница математике Надежда Чолић. „За почетак ће погледати презентацију о здравој исхрани, затим имају задатак да одговоре на одређена питања која се односе на исхрану коју сада користе, а након тога сами ће осмислити јеловник свих пет дневних оброка. Заједно ћемо да продискутујемо о томе колико је то здраво па ћемо направити јеловник који ће бити истакнут на школском паноу.“

Колика је свест младих кад је реч о здравој исхрани и шта је то што код куће самостално могу направити, штетност „брзе” хране, енергетских напитака и дијете главне су теме радионица. Наредне две биће организоване до краја школске године. Идеја за све потекла је из Основне школе у Шангају, у реализацији Удружења „Асистент” и под покровитељством Управе за спорт и омладину – Канцеларије за младе Града Новог Сада.

У оквиру другог пројекта „Шангај отвара врата и прозоре”, у организацији ауто-спортског клуба „Петро макс” и уз подршку поменутих институција, млади ће користити друштвене мреже и снимати видео-садржај посвећен животу младих људи у Шангају који покрива различите аспекте – образовање, запослење, слободно време, путовања и слично, виђене из њиховог угла.

„Тим пројектом желели смо да и млади из Шангаја дају свој допринос у разноврсности културних садржаја и идеја“, истакла је координаторка пројекта Даниела Игњатић.

„Користићемо модерне технологије, а чињеницу да млади доста времена проводе за рачунаром и мобилним телефонима користећи интернет усмерили смо да буде корисна. Такође, изузетно нам је важно да они постану свесни тога како могу утицати на своје време и на неки начин буду вршњачки едукатори. Сигурно ће другарима причати о ономе што смисле, а њихова порука иде директно на „Јутјуб”.“

По процени организатора, већина младих из приградских насеља не посећује културне догађаје или их слабије посећује у односу на младе из града. То културу чини слабије доступном особама које живе на периферији и у приградским насељима. Посебна групација младих којима су културна дешавања мање доступна су младе малолетне особе (од 15 до 18 година).

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

У оквиру пројекта, међу младима у Шангају спроведена је и анкета о њиховом стилу живота и здравим навикама. Пројекту су се прикључили млади из целог града, а циљна група су сви од 14 до 30 година.

„Треба да се бавимо спортом“, поручује ученик шестог разреда ОШ „Вељко Влаховић” Алекса Кнежевић.

„Ја волим кошарку и сад ћу почети да је тренирам. Иначе, често се играмо напољу. Осим кошарке, играмо фудбал, жмурке, „пипала”, „конзерве”... Уз игру водимо рачуна о другарима, а ако дође до свађе или туче, трудимо се да их раздвојимо и решимо проблем.“

Окупљени ученици потврђују да често проводе време у игри на ваздуху, а не уз нове технологије у затвореном простору.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести