Радојевић: Уз привредни развој града стижу и инвеститори

НОВИ САД: Ове године отварамо програме обука за вариоце, у оквиру којих ћемо заједно с Едукативним центром обучити 100 полазника за тај занат, јер то је дефицитарно занимање, рекао је за “Дневник” члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић.
milorad radojevic
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Како је даље казао за наш лист, вариоца нема, њихов недостатак је евидентан не само у Новом Саду, већ у целој Србији те су анализирајући тржиште рада закључили да би увођење тог програма била добра мера.

Овогодишњи акциони план запошљавања је усвојен и износи 145 милиона динара.

Кроз исти ће се, осим обука за вариоце, реализовати програми за приправнике, стручне праксе, јавне радове, самозапошљавање и нова радна места за микро и мала предузећа и приватнике, као и обуке у ИТ сектору.

По Радојевићевим речима, већ наредне седмице требало би да буду расписани први конкурси и то они за програме јавних радова, стручне праксе и приправнике, док се остали могу очекивати на пролеће.

И ове године настављамо тренд реализације програма запошљавања јер се то показало као добра мера, која помаже послодавцима, али и младима у стицању искуства у неким првим пословима, казао је Милорад Радојевић, додајући да конкурс за самозапошљавање жена сваке године изазива највеће интересовање.


Потенцијал за пловни и конгресни туризам

Отварање хотела “Шератон” које се очекује у наредних месец-два дана допринеће развоју конгресног туризма у граду, који је веома важан за привреду, тврди члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић.

По његовим речима, поред Новосадског сајма тај хотел отвара много нових перспектива.

Он је, такође, казао да Нови Сад има потенцијал и за пловни туризам, те да се у Граду труде да понуде што више садржаја онима који пристану на неколико сати.

Како каже, јавило се неколико идеја да се кроз пројекте иновира и та грана туризма, али детаље није могао да нам открива. 


Осим програма запошљавања, на смањење стопе незапослености и повећање запослености је, како каже наш саговорник, значајно утицала политика привлачења иностраних и домаћих инвеститора и компанија, односно стварање добрих услова за привредни развој.

Осим тога, стране компаније имале су велики удео и у расту извоза из Новог Сада, који је за десет месеци порастао за 20 одсто.

Када дођу тако велике светске компаније, други инвеститори добијају одређени сигнал да је Нови Сад добро место за инвестирање, да вреди доћи овде и да ће имати подршку локалне самоуправе и администрације, објаснио је Радојевић, додајући да су разговори с потенцијалним новим инвеститорима на недељном нивоу, те да се нада да ће већ ове године неко од њих одлучити да уложи и доведе своју компанију у наш град. 

Радојевић наводи да оно што нам још увек фали јесте сарадња између привреде и науке, али да ипак има и светлих примера. Један од њих је дефинтивно ИТ сектор, за којим остале гране још увек каскају.

Због тога је из Новог Сада покренута иницијатива за повећање квота за упис на факултете на ИТ смерове где је за 20 одсто повећан број у прошлој години, објаснио је Милорад Радојевић.

Он је додао да због тога Град учествује и у изградњи научно-технонолошког парка, где ће осим студената бити смештене и приватне ИТ компаније, које данас креирају софтвере чија је вредност око 200 милиона евра, што је додатан подстрек за привреду града.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести